Συμφώνησαν οι γερμανικές τράπεζες

1.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Οι τράπεζες της Γερμανίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία θα ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με κορυφαίους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περίπου 10 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ένα ποσοστό πάνω από 55% αυτών των ομολόγων υπερβαίνει το χρονικό όριο του 2020.

Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η απόφαση αυτή συνιστά το δεύτερο καθοριστικό βήμα για επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ήταν μια ακόμη πράξη υπευθυνότητας.

Οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο αναφέρουν επίσης ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και για ταχεία πρόοδο στο θέμα του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι μπορεί να καταβάλει "σύντομα" την πέμπτη δόση του δανείου του προς την Ελλάδα. "Οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Άτκινσον.

"Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την καταβολή της επόμενης δόσης" πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κ. Άτκινσον δεν έδωσε κάποια πληροφορία σχετικά με το πότε θα συζητηθεί το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συμφώνησαν οι γερμανικές τράπεζες"