Στον χορό που άνοιξε η Moody’s μπήκαν η Standard & Poor’s, αλλά και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong, καθώς γνωστοποίησαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Η S&P φέρεται να προειδοποίησε κατ, ιδίαν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι θα υποβαθμίσει τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί να ορίσει προτεραιότητες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Όσον αφορα στον κινεζικό οίκο, σε έκθεσή του σημειώνει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει την εκτίμησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και στο Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Σύμφωνα με τον οίκο, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σοβαρή πολιτική για την μείωση του ελλείμματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο.

Σημειώνει ότι τα χαμηλά επιτόκια, το «τύπωμα χρήματος» και η προτίμηση σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου αποτελούν βασικούς δείκτες ενός μη βιώσιμου πιστωτικού περιβάλλοντος, ενώ αμφιβάλλει για την εφαρμογή σχεδίου περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών.

Ο Dagong εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πέριξ του 10% τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αν στην υπό εξέταση περίοδο δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και της δυνατότητας και της βούλησης [σ.σ. των ΗΠΑ] να αποπληρώσουν το χρέος τους, ο Dagong θα υποβαθμίσει όπως αρμόζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Dagong είχε υποβαθμίσει τα αμερικανικά ομόλογα από «ΑΑ» σε «Α+».


Πηγή : enet.gr



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο στόχαστρο και των άλλων οίκων η ΗΠΑ"