Εφτασε η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα

17.7.11 Αναρτήθηκε από diogenis

Στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά την επίσκεψή στην Τουρκία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Στην τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ.Κλίντον θα έχει συναντήσεις, αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη θεματολογία των συζητήσεων που θα έχει η κ.Κλίντον με την ελληνική πολιτική ηγεσία, βασικό ρόλο θα έχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις επενδύσεις.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη (ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, όπου η Ομάδα Επαφής νομιμοποίησε ως διεθνή συνομιλητή το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αίροντας τη νομιμοποίησή της από τον Μ.Καντάφι), αλλά και στο Μεσανατολικό - όπου στη σύνοδο του Κουαρτέτου διεφάνη ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών - θα είναι επίσης δύο από τα βασικά θέματα των συζητήσεων.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Το Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Ν.Υόρκη, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ. Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι θέμα προς συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση των εξελίξεων που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης, που όμως συμπίπτει και με μια εξίσου δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα.

Δεδομένου, ότι ως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλιώς επέρχεται παύση πληρωμών.
Συνάντηση με Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζήτησε σήμερα με τον Oικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον.

Πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν αργότερα ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. "Aρκετά είναι τα 40 χρόνια 'σιωπής΄ της Σχολής" , φέρεται να είπε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Oικουμενικός Πατριάρχης.

Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενθυμούμενη τον ανεπίσημο τίτλο του "Πράσινου Πατριάρχη" που έχει αποδοθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον διαθρησκειακό διάλογο που άρχισε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη το 1994 με τη Συνάντηση του Βοσπόρου και τη Διακήρυξη που υπεγράφη τότε και συνεχίστηκε το 2001 στις Βρυξέλλες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευθεί ιστορικά στην δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τέλος την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το "διαχρονικό και αμείωτο" ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η κυρία Κλίντον συναντάται για τρίτη φορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1996 όταν επισκέφθηκε το Φανάρι με την ιδιότητα της πρώτης κυρίας, μαζί με την κόρη της Τσέλσι, και η δεύτερη συνάντηση έγινε το 1999, συνοδεύοντας τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σε επίσκεψη στο Φανάρι.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Εφτασε η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα"