Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", πρόστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν αναμένεται να έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

Σε μια συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη «σαφήνεια» στα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα αυτή.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής Συνόδου"