Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ζήτησε από έναν εκδοτικό οίκο να προβεί σε εκτεταμένες περικοπές του περιεχομένου ενός βιβλίου που επικρίνει τα πεπραγμένα της πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κατόπιν.



Το βιβλίο, μια αφήγηση των απομνημονευμάτων του Άλι Σούφαν, πρώην πράκτορα του FBI, τιτλοφορείται The Black Banners: The Inside Story of 9/11 and the War Against Al-Qaeda ("Τα Μαύρα Λάβαρα: Η Ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου από Μέσα και ο Πόλεμος Εναντίον της αλ Κάιντα"). Σχεδιάζεται να εκδοθεί τον επόμενο μήνα, και σταχυολογεί τις εμπειρίες του από πολλές σημαντικές έρευνες για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο Σούφαν κατηγορεί τη CIA ότι επιμένει να γίνουν δεκάδες περικοπές και να απαλειφθούν αποσπάσματα του χειρογράφου του τα οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να αφαιρεθούν για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ο λόγος που η CIA ζητεί να απαλειφθούν τα αποσπάσματα είναι η προστασία της εικόνας της, είπε στην εφημερίδα The New York Times.

Εκπρόσωπος της CIA απέρριψε την κατηγορία, ανταπαντώντας ότι οι αλλαγές που προτάθηκαν αφορούν την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. "Ο ισχυρισμός πως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ζήτησε να γίνουν περικοπές σε αυτή την έκδοση διότι δεν της αρέσει το περιεχόμενό της είναι γελοίος", ανέφερε ο εκπρόσωπος της CIA Πρέστον Γκόλσον. "Η διαδικασία εξέτασης κειμένων πριν από την δημοσίευσή τους αφορά αποκλειστικά και μόνο το εάν περιέχουν απόρρητες πληροφορίες", πρόσθεσε.

Στο βιβλίο του, ο Σούφαν υποστηρίζει πως η CIA συνέβαλε καθοριστικά στο να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να αποτραπεί η συνωμοσία για την διάπραξη των επιθέσεων του 2001, διότι δεν διαβίβασε πληροφορίες στο FBI σχετικά με δυο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου που ζούσαν στο Σαν Ντιέγκο. Ακόμη, επικρίνει τις σκληρές τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκαν σε υπόπτους ως τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντάς τις αντιπαραγωγικές και ανώφελες.

Στα αποσπάσματα του κειμένου που η CIA θέλει να αφαιρεθούν συμπεριλαμβάνονται μια κατάθεση του Σούφαν στη Γερουσία το 2009 και οι αναφορές του σε διάφορους "σταθμούς" της--όπως ονομάζονται οι εγκαταστάσεις της CIA στο εξωτερικό.

Ο εκδοτικός οίκος WW Norton and Company ανακοίνωσε πως πρόκειται να εκδώσει το βιβλίο με τις τροποποιήσεις που αξιώνει η CIA.

Η διένεξη για το υπό έκδοση βιβλίο σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την 10η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Βιβλίο πράκτορα για την 11η Σεπτεμβρίου φοβίζει τη CIA!"