Κύμα ανατιμήσεων έρχεται μετά τις διακοπές από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε προϊόντα και υπηρεσίες εστίασης, από 13% σε 23%, όπως ανακοίνωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα σοβαρό πλήγμα θα δεχτεί ο τουρισμός, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις εκκλήσεις των ξενοδόχων για διατήρηση του σημερινού καθεστώς στον ΦΠΑ ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Ειδικά στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται μια ιδιόμορφη φόρμουλα για τον συντελεστή 23%.

Επίσημα ο νέος αυξημένος ΦΠΑ θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου και θα αφορά σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, ενώ καλύπτει υπηρεσίες εστίασης, που προσφέρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, αλλά και ξενοδοχεία, στα οποία θα επιβαρυνθεί η τιμή του πρωινού της ημιδιατροφής και των σερβιριζόμενων ειδών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1ης Σεπτεμβρίου ακριβαίνουν λόγω μεταφοράς τους στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ήταν έως τώρα:

1. Τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται μεταλλικά και αεριούχα, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.

2. Τα αναψυκτικά.

3. Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

4. Ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα.

5. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, καθώς επίσης σε πιτσαρίες, οβελιστήρια, σνακ μπαρ, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, γαλακτοπωλεία, καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση (λουκουμάδες, μπουγάτσες, παγωτά, πίτες).

6. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering), όπως επίσης και σε κινητές καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα ή άλλους αθλητικούς χώρους, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων.

7. Οι επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής (delivery) πίτσας, κινέζικων γευμάτων, γευμάτων διαίτης ή υγιεινής διατροφής.

8. Τα σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά.

9. Οι επιχειρήσεις που πωλούν σάντουιτς, σαλάτες, τυρόπιτες και λοιπά παρόμοια γεύματα και πρόχειρα σνακς, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, στην περίπτωση που πωλούν αντίστοιχα είδη.

10. Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται από 1/1/2011 με συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Η εγκύκλιος διαχωρίζει το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στους πελάτες τους, για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ, ως εξής:

- Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως μια μορφή αντιπαροχής που καταβάλλεται για το πρωινό.

- Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και για το γεύμα.

- Διαμονή με σύστημα all inclusive, δηλαδή πλήρης διατροφή στην οποία συμπεριλαμβάνονται η κατανάλωση ποτών και η παροχή λοιπών υπηρεσιών, που προσφέρονται στο τουριστικό πακέτο (όπως είναι οι αθλητικές υπηρεσίες, η χρήση ομπρέλας, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση, το ενοικιαζόμενο μέσο μεταφοράς κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Σημειώνεται ότι η μετάταξη όλων των παραπάνω αγαθών και υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 23% ισχύει τόσο για επιχειρήσεις χονδρικής όσο και για επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Επιπρόσθετα είναι ανεξάρτητη από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.

Εξαιρέσεις

Στον συντελεστή 13% διατηρούνται τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα. Επίσης διατηρούνται τα φαγητά και γενικότερα τα εδέσματα που προσφέρονται από κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων ή νοσοκομείων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας (κλινικές, γηροκομεία, άσυλα κ.λπ.). Ομως, ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις, το αεριούχο νερό, τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά και γενικότερα τα μη αλκοολούχα ποτά υπάγονται στον αυξημένο συντελεστή 23%.

Επίσης παραμένουν στο συντελεστή ΦΠΑ 13% οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.

Τα προϊόντα με ΦΠΑ 23%

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Ανθρακούχο νερό

Αναψυκτικά

Τσάι

Καφές

Σοκολάτα

Καταστήματα στα οποία επιβάλλεται ΦΠΑ 23%

Εστιατόρια

Ταβέρνες

Καφενεία

Καφετέριες

Ζαχαροπλαστεία

Σνακ μπαρ

Ψητοπωλεία

Οινομαγειρεία

Πιτσαρίες

Οβελιστήρια

Αναψυκτήρια

Γαλακτοπωλεία

Καταστήματα που πωλούν λουκουμάδες, παγωτά, μπουγάτσες, πίτες

Καταστήματα delivery

Υπηρεσίες catering

Σούπερ μάρκετ

Ξενοδοχεία

Καντίνες

Κυλικεία σε γήπεδα

Μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων



Πηγή : "Δ"

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η «λαίλαπα» του ΦΠΑ 23% καίει ταβέρνες και ξενοδοχεία"