Χωρίς ΑΦΜ όσοι χρωστούν στην εφορία

11.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Άλλο ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής βάζει σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου όσους δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες-μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην εφορία.


Μπλοκάροντας τον ΑΦΜ, το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των παραβατών, αφού δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα.
Θα αναγκαστούν έτσι να περάσουν από την εφορία και αφού τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, να πάρουν πίσω τον ΑΦΜ τους.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αφορά περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της ΕΕ, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμη και μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis θα αρχίσουν από 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα λάβουν επιστολή με την οποία καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός για να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να πληρώσουν τυχόν έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Με την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες.
Για να καταστεί ξανά ενεργός ο ΑΦΜ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Χωρίς ΑΦΜ όσοι χρωστούν στην εφορία"