Τέλος εποχής στη Λιβύη

22.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Συνελήφθησαν οι γιοι του Καντάφι. Η φρουρά του φέρεται να έχει παραδοθεί. Πλησιάζει η οριστική ήττα για το καθεστώς, με τις συγκρούσεις να έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη. "Δεν θα παραδοθώ" είπε ο Λίβυος ηγέτης σε μήνυμά του


Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.
Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".
Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.
Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Ειρηνική μετάβαση εξουσίας ζητά το ΝΑΤΟ

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, εάν ο Μουαμάρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρηση του, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Αλ Αραμπίγια.
Ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, αρχηγός των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε, πως οι επαναστατικές δυνάμεις της οργάνωσης θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο της δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζωή των Λίβυων.

"Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε την εντολή που έχουν τα Ηνωμένα Έθνη να προστατέψουν τους πολίτες", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οανα Λουνγκεσκου. "Όλες οι πλευρές αυτής της σύγκρουσης έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό", συνέχισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, που τόνισε ακόμη πως η μετάβαση της εξουσίας στη Λιβύη, πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τέλος εποχής στη Λιβύη"