Κατηγορηματικός ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος
«Άνευ αντικειμένου» χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί νέων μέτρων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του στην εφημερίδα Νέα.

Προσθέτει μάλιστα ότι πρέπει να προστατευθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με μια πραγματικά δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, που θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο του νέου φορολογικού συστήματος.



Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ενόψει της εξέτασης από σήμερα της πορείας της οικονομίας από την τρόικα, στο φόντο των δυσμενέστερων προβλέψεων για ύφεση 4,5% 5%, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι το πιο σημαντικό μέτρο για την έξοδο από την ύφεση είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν αλλάζουν οι αριθμητικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής: «Βασικός εθνικός μας στόχος είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτός περιλαμβάνει την ανάγκη για γρήγορη και μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την έλλειψη ρευστότητας, το κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που οδήγησε μεγάλο αριθμό καταθέσεων έξω από τη χώρα και αποθαρρύνει τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις, τις νέες διεθνείς αβεβαιότητες.

Στο σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου στοχεύουν όλες οι προσπάθειές μας σε σχέση με το ΕΣΠΑ και τις νέες διευθετήσεις με τα κοινοτικά κονδύλια, την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νομού και τη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις, τα μέτρα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και της αγοράς, τα μέτρα για τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Η σημαντική όμως αλλαγή στα δεδομένα θα προκύψει μέσα από την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Αυτό θα αλλάξει τα επίπεδα ρευστότητας του Δημοσίου, του τραπεζικού συστήματος και τελικά όλης της οικονομίας.

Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό αντιυφεσιακό και αναπτυξιακό μέτρο είναι να είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους και πιστωτές μας ώστε να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος. Η πλήρης εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων καθιστά άνευ αντικειμένου τη συνήθη και διαρκή συζήτηση περί νέων μέτρων.

Στόχος και ηθική υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να καταστεί πραγματικό δίκαιη η κατανομή του φορολογικού βάρους. Εκεί στοχεύουν όλες οι αλλαγές που έγιναν και γίνονται στη φορολογική διοίκηση ως προγεφυρώματα προς το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα διορθώνει λάθη ή αντιφάσεις και θα αποκαθιστά αδικίες που προέκυψαν λόγω της πίεσης για άμεσα και απτά δημοσιονομικά αποτελέσματα, χωρίς να θίγονται οι συμφωνημένοι και ψηφισμένοι αριθμητικοί στόχοι.

Υπάρχουν ήδη αισιόδοξες αναπτυξιακές ενδείξεις στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, στην τάση επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό ή τα σπίτια. Αν ακολουθήσουμε με συνέπεια και υπομονή μια καθαρή γραμμή, ο φαύλος κύκλος θα σπάσει με άμεσα θετικά αποτελέσματα».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Άνευ αντικειμένου η συζήτηση για νέα μέτρα»"