Ρουσφέτια με μοντέλο Κουτμερίδη

8.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Την «πατέντα Κουτμερίδη» έχουν αντιγράψει και άλλα «πράσινα» στελέχη, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τις 55.000 προσλήψεις μέσω ΜΚΟ. Το... κόλπο γκρόσο το γνώριζε το πρωθυπουργικό περιβάλλον και είχε κάνει εγκαίρως τις διαρροές του προς γνωστούς και φίλους που μπήκαν γρήγορα στο παιχνίδι, δημιουργώντας εν μια νυκτί Μη Αστικές Κερδοσκοπικές Εταιρείες. Εξάλλου οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ήταν το αγαπημένο «παιχνίδι» του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του από τότε που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών. Δημοσιεύματα, μάλιστα, που είχαν προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση για εκείνη την περίοδο και ανέφεραν πάνω από 500 ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί σε περίοπτη θέση ανέφεραν μεταξύ άλλων ΜΚΟ που είχαν στις λίστες τους τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, τη Μαρία Δαμανάκη, τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Σπύρο Βούγια, τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο κ.ά.

Συγκεκριμένα αναφέρονταν στα τότε δημοσιεύματα μεταξύ άλλων οι ΜΚΟ:

- Πολίτες σε Δράση (250.000 ευρώ), με ιδρυτικό μέλος την κυρία Μαρία Δαμανάκη.

- Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) (399.694 ευρώ), με ιδρυτικό μέλος την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου.

- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Ν. Χρυσόγελο.

- Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - «Ανδρέας Παπανδρέου» (420.500 ευρώ).

- Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, με ιδρυτικά μέλη τους κ. Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια.

- Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο - Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Ερευνας (ΕΤΕΠΕ) (30.000 ευρώ), με υπευθύνους τους κ. Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο.

Το σκεπτικό της εμπλοκής των ΜΚΟ στις προσλήψεις δεν ήταν βέβαια το... παραμύθι που διέδιδαν ότι αυτό γίνεται για να μην έχουν στη συνέχεια απαιτήσεις μονιμότητας οι συμβασιούχοι, αλλά για να μπορούν να ελέγξουν πλήρως το παιχνίδι των προσλήψεων, καθώς οι δήμαρχοι σε μεγάλο αριθμό δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», μετά την αποκάλυψη της «υπόθεσης Κουτμερίδη», ήδη έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ βουλευτών, στελεχών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να φτάνουν στα... αυτιά τόσο του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη όσο και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχο, που τρέμουν σειρά αποκαλύψεων και για άλλα «πράσινα στελέχη». Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι τα «συντροφικά μαχαιρώματα» που θα κλιμακωθούν μόλις αρχίσουν να επιλέγονται οι ΜΚΟ, που θα κάνουν τις προσλήψεις για λογαριασμό των δήμων. Το κακό βέβαια θα βρει την πρωθυπουργική αυλή, μια και ο μηχανισμός που στήθηκε για τις προσλήψεις αποκαλύφθηκε, αλλά κυρίως γιατί η τελική επιλογή των ΜΚΟ θα είναι απόφαση του Μαξίμου.

Και αυτό γιατί την τελική έγκριση για το ποιες ΜΚΟ πιάνουν... δουλειά θα τη δώσει ο «εκλεκτός» του κ. Παπανδρέου και προσφάτως αναβαθμισμένος στον ανασχηματισμό υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Χθες στη Βουλή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έδειξαν ότι δεν ξεχνούν τον Στάθη Κουτμερίδη και τα καμώματά του, καθώς συνεχίστηκαν άλλες φορές με υπονοούμενα και άλλες φορές ευθέως οι αναφορές σε ΜΚΟ και αστικές εταιρίες.

Κατά τη συζήτηση-επερώτηση του Φ. Κουβέλη, ο Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το καταγγελλόμενο γεγονός, η ΜΚΟ του κ. Κουτμερίδη δηλαδή, να μην είναι και τόσο μεμονωμένο, υπονοώντας ότι πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι βουλευτές ή συνεργάτες τους που να έχουν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Για «νταβατζήδες της εργασίας» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, αναρωτώμενος τι χρειάζεται το κράτος τις ΜΚΟ και τις αστικές εταιρίες, όταν οι ΟΤΑ μπορούν νόμιμα μέσω της συνδρομής του ΑΣΕΠ να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται για την 5μηνη κοινωνική εργασία. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος μίλησε για εξόφθαλμες καταστάσεις και ρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Απαντώντας σε όλα αυτά ο κ. Κουτρουμάνης δεν απάντησε επί της ουσίας των καταγγελιών και ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια για την ένταξη ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης είναι διαφανή και ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την αγωνία του ανέργου». Ιδιαίτερα το τελευταίο μάλλον το έλεγε για τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ.

Ερωτήματα για τον Δήμο της Αθήνας

Τρία «καυτά» ερωτήματα για το πρόγραμμα των πεντάμηνων συμβάσεων (μέσω ΜΚΟ) του Δήμου Αθηναίων έθεσε, χθες, με ερώτησή του ο Νικήτας Κακλαμάνης προς τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεόδωρο Λιβάνιο, καθώς από τη δημοτική αρχή δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης ζητάει να πληροφορηθεί πόσες και ποιες ΜΚΟ επελέγησαν από το αρμόδιο υπουργείο για τον Δήμο της Αθήνας, τα ονόματα των εκπροσώπων αυτών των ΜΚΟ και την ημερομηνία ίδρυσής τους, καθώς και αναλυτικά τις ειδικότητες, τα κριτήρια και τον τρόπο πρόσληψης των εν λόγω εργαζομένων.


Πηγή : "Δ"


You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ρουσφέτια με μοντέλο Κουτμερίδη"