Αδύναμοι ηγέτες , έλλειμα ηγεσίας

8.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Οι χειρισμοί των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση μοιάζει με τη συμπεριφορά των υπέρβαρων μόλις ανεβαίνουν στη ζυγαριά. Βλέποντας τα άσχημα νούμερα, δίνουν υποσχέσεις τις οποίες σπάνια τηρούν.

Στην αρχή προσπάθησαν να πείσουν (και να πεισθούν) ότι το πρόβλημα χρέους είναι καθαρά ελληνικό. Σε αυτό βέβαια είχε συντελέσει η άφρων πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έσπευσε να δυσφημήσει την οικονομία, μιλώντας για τη «χώρα της διαφθοράς» και τον «δημοσιονομικό Τιτανικό». Μετά θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην κρίση δανεισμού επιβάλλοντας στα τυφλά λιτότητα διαρκείας σε όσες χώρες εντάχθηκαν σε καθεστώς Μνημονίου.

Τώρα, που οι φλόγες των αγορών αφού κατέκαψαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, βρίσκονται στις αυλές της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι ισχυροί της Ευρώπης διαπιστώνουν πόσο αδύναμες ήταν οι πολιτικές τους απέναντι στα θηριώδη συμφέροντα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Και ξεκινούν, σαν τους υπέρβαρους της ζυγαριάς, τις υποσχέσεις. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύεται ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα της Ιταλίας το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, προφανώς με το «μαγικό ραβδί» της λιτότητας. Ο Σαρκοζί συμφώνησε τηλεφωνικώς με τον Θαπατέρο στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, λες και το πρόβλημα στις αγορές δημιουργήθηκε από τη δεκαήμερη καθυστέρηση και όχι από το περιεχόμενο των μέτρων. Οσο για την κυρία Μέρκελ, αφού πανηγύρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λίγες ημέρες μετά οι οικονομικοί σύμβουλοί της παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα για την κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή και ότι χρειάζεται «κούρεμα» 50%.

Πολύ απλά στην προσπάθειά τους να συμβιβάσουν τα εθνικά, και πολλές φορές κομματικά τους συμφέροντα, κατασκεύασαν εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης που δεν λειτουργούν.

Σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, η Ελλάδα αδυνατεί να έχει σαφή ρόλο. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν ξέρει να διαπραγματευθεί τους όρους, για να διασφαλισθεί βιώσιμη ανάπτυξη που είναι και η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των αγορών.

Κόντρα στο ρεύμα της Ευρώπης, αλλά και στον εγχώριο «πολιτικό καθωσπρεπισμό», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, οπλισμένος με τις γνώσεις του για το πώς λειτουργεί η οικονομία, είπε εγκαίρως πολλά «όχι» σε πολιτικές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Τώρα η πλατφόρμα της Ν.Δ. για ανάπτυξη παίρνει κεντρικό ρόλο σε κάθε σχέδιο εξόδου από την κρίση. Οσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό από όλους τόσο το καλύτερο για τη χώρα.


Πηγή : ET
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αδύναμοι ηγέτες , έλλειμα ηγεσίας"