Γράφει η Χριστίνα Κοραή στο aixmi.gr

Μόνο στο μεγάλο αδιέξοδο που πνίγει την κυβέρνηση και τη θηλιά που σφίγγει το λαιμό του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου μπορώ να αποδώσω την ιδέα που συζητείται στο Μαξίμου να μην πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Ό,τι δικαιολογίες κι αν επιστρατεύουν, στέλνουν το μήνυμα ότι φοβούνται την έκταση των επεισοδίων και των αποδοκιμασιών και δείχνουν μια απίστευτη αμηχανία και για το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας.

Δεν ξέρουν τι πρέπει να πει ο πρωθυπουργός! ΔΕΝ έχει και τι να πει! Και ΔΕΝ έχει τι να πει γιατί όλα τα σημαντικά είναι στον αέρα:

* Αποκρατικοποιήσεις: Το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε 1,7 δις ευρώ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και 5 μέχρι το τέλος του χρόνου. Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και όλα συνεχίζουν να είναι παγωμένα.

* Προϋπολογισμός: Πέφτει έξω, κι άλλη τρύπα βγήκε στην πορεία, ύψους 3-4 δισεκ. στο πρώτο επτάμηνο του 2011 και ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα.

* Υφεση:} Το ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί με ρυθμούς που θα ξεπεράσουν το 4,5%, τη στιγμή που η πρόβλεψη ήταν για 3,8% ή 3,9%, ενώ δεν διαψεύστηκε η πληροφορία για ύφεση 5% ή και 5,2%, στοιχεία που βγάζουν δραματικά εκτός στόχου το έλλειμμα που κινδυνεύει να κλείσει στο 8,5% αντί του 7,6% (Σκάϊ).

* Νέο πακέτο βοήθειας. Μόνη της η κυβέρνηση έβγαλε τα μάτια της. Η συμφωνία με την Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων άνοιξε την όρεξη κι άλλων χωρών, η απόφαση της 21 Ιουλίου στην ουσία έχει ακυρωθεί και αρχίζουν οι συζητήσεις εκ του μηδενός. Πριν από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχουν αποφάσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσουν και περισσότερο, άγνωστο είναι το νέο πλαίσιο και οι όροι που θα αποφασιστούν..

* Στον αέρα είναι και η 6η δόση του υπάρχοντος δανείου των 110 δισ, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη του νέου πακέτου. Η τρόϊκα που καταφτάνει στην Αθήνα σήμερα, θα τραβάει τα μαλλιά της από την ανυπαρξία αποτελεσμάτων. Η δική της έκθεση δίνει (ή σβήνει) το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων. Η 6η είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για να δούμε τι νέο θρίλερ πάλι θα ζήσουμε!

Την ίδια στιγμή: Από αυτήν την εβδομάδα αρχίσει η αποστολή των εννέα εκκαθαριστικών σημειωμάτων (κεφαλικός φόρος, φόρος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ, κλπ) τα οποία, μάλιστα, θα μας έρθουν σε ένα μπιλιετάκι…Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν νέο σοκ περικοπών με το ενιαίο μισθολόγιο. Από αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζει η φαρμογή των αυξήσεων στον ΦΠΑ, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των ταξιτζήδων και, και, και….

Οι σύμβουλοι του Μαξίμου υποτίμησαν μία ακόμη σημαντική παράμετρο. Ενδεχόμενη ακύρωση της ομιλίας Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα σήμαινε casus belli για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Θα εκλάβουν μια τέτοια απόφαση ως ένα ακόμη βήμα υποβάθμισης της ΔΕΘ που στο εκθεσιακό της κομμάτι ήδη έχει φθίνουσα πορεία. Πολύ αμφιβάλλω, λοιπόν, αν έγινε και το στοιχειώδες: να ζητηθεί η γνώμη του “Θεσσαλονικάρχη” αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου πριν γίνει η σχετική «διαρροή».

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις ο κυβερνητικός αξιωματούχος άρχισε να τα μαζεύει. Τώρα σκέφτονται, λέει, να γίνει ένας συνδυασμός. Κάτι σαν δύο σε ένα. Να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου με την ομιλία που θα έκανε ο Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς. Οι οποίοι, όμως, προφανώς δεν θα είναι παρόντες διότι συνέντευξη Τύπου με 200-300 δημοσιογράφους και τόσο μεγάλο κοινό (υπάρχουν και τα κομματικά στελέχη), μάλλον είναι κομματάκι δύσκολο να γίνει.

Οσο και να θέλει να δει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο δεν μπορεί. Και, ίσως, είναι η πρώτη φορά που φοβούνται τόσο πολύ αυτό που ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε, «θα μας πάρουν με τις πέτρες»…




You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η κωλοτούμπα για τη ΔΕΘ έγραψε ιστορία!"