Χαρτί και μολύβι πιάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να φτιάξει από την αρχή τον μαθηματικό τύπο των αυθαιρέτων, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη δεύτερη παρουσίαση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή. Μπροστά στον φόβο να καταστεί ανεφάρμοστη η ρύθμιση, το επιτελείο του υπουργείου ανοίγει τα αυτιά τους στις φωνές των φορέων που ζητούν μείωση προστίμων για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού και αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Τα έσοδα που θα «χαθούν» από το στρογγύλεμα των προστίμων θα αναπληρωθούν από τις περιπτώσεις μεγάλης παρανομίας, όπου τα πρόστιμα φτάνουν ακόμη και τον τριπλασιασμό της οφειλής, ενώ στον τύπο προστίθενται συντελεστές παλαιότητας. Επιπλέον, έπειτα από τις αντιδράσεις της διοίκησης του ΙΚΑ (που αιμορραγεί...), προβλέπεται και εισφορά υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου.

Ειδικότερα, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα εκτιμάται ότι θα αφορούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με πιθανότερο όριο τα 30.000 ευρώ τον χρόνο, με μέλη που είναι χωρίς δουλειά, καθώς και όσους διαθέτουν μία και μοναδική κατοικία, με περιορισμούς στο εμβαδόν. Το πρόστιμο μειώνεται στο 15% της τιμής ζώνης -από το 100% που ισχύει σήμερα-, αναμένεται όμως να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για μεγάλες παρανομίες ή για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, φτάνοντας το 45% της τιμής ζώνης. Θα υπάρξουν, ακόμη, αυξήσεις για κατασκευές που υπερβαίνουν το 110% των τετραγωνικών μέτρων που επιτρέπεται να κτιστούν στην περιοχή.

Στο τραπέζι πέφτει το αίτημα για θέσπιση εισφοράς υπέρ του ΙΚΑ, παρόλο που στο νομοσχέδιο ορίζεται σαφώς ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται. Ενδέχεται, ακόμη, να προστεθεί συντελεστής παλαιότητας, καθώς και αύξηση του χρονικού ορίου μέσα στο οποίο έχει κατασκευαστεί ένα αυθαίρετο.

Και ενώ οι ρυθμίσεις οριστικοποιούνται την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου, ασαφής παραμένει μια σειρά θεμάτων, όπως το τι θα γίνει με τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές που εξαιρούνται από τα μέτρα τακτοποίησης. Λόγω της άμεσης ανάγκης για ρευστό, όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν δήλωση έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να εισπραχθούν τα χρήματα από τα υψηλά παράβολα. Ετσι, θα υπάρξει σε πρώτη φάση μια απογραφή των αυθαιρέτων και, στη συνέχεια, θα κατηγοριοποιηθούν οι παραβάσεις, προκειμένου να εξεταστούν ειδικές λύσεις.


Πηγή : "Δ"



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αλλάζει ο μαθηματικός τύπος για τα αυθαίρετα"