Από την Ελλάδα στην προεδρία της ρωσικής βουλής; Ποια είναι η Βαλεντίνα Ματβιγένκο;



Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία, όμως όλα δείχνουν πως η πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Βαλεντίνα Ματβιγένκο θα γίνει σύντομα η γυναίκα με το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα της μετά τη Μεγάλη Αικατερίνη. Και η Ρωσία θα κυβερνάται όχι από μια τριανδρία, αλλά από δύο άνδρες και μία γυναίκα, όλους από την Αγία Πετρούπολη: τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που κατάγονται από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, και τη Ματβιγένκο, που είναι κυβερνήτης της και για την οποία ελέγετο πως θα μπορούσε να αναδειχθεί σε Μάργκαρετ Θάτσερ της Ρωσίας, αλλά προς το παρόν ακολουθεί πιστά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο.

Στενή σύμμαχος του Πούτιν, η 62χρονη κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κέρδισε την Κυριακή πάνω από το 95% των ψήφων σε καθέναν από τους δύο δήμους της πόλης που ψήφισαν για την πλήρωση μιας κενής έδρας στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου. Επρεπε να εξασφαλίσει την έδρα, ώστε να είναι στη συνέχεια υποψήφια για τη θέση του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τρίτη στην ιεραρχία του ρωσικού κράτους. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει ήδη δηλώσει πως υποστηρίζει την εκλογή της ως της πρώτης γυναίκας προέδρου της ρωσικής Ανω Βουλής.

Ομως η αντιπολίτευση κατήγγειλε την εκλογική νίκη της Ματβιγένκο λέγοντας πως υπήρξαν μέχρι και κρούσματα παραγεμίσματος καλπών με ψήφους. «Ηταν 100% απάτη», αναφέρει στο μπλογκ του ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μπορίς Νεμτσόφ. Σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση, το Κρεμλίνο χειραγώγησε με πολλούς τρόπους τις εκλογές ώστε να εξασφαλίσει ότι η Ματβιγένκο θα μπορεί να γίνει στη συνέχεια πρόεδρος της Ανω Βουλής. Διότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας πρέπει να είναι πιστός στο Κρεμλίνο, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών του Μαρτίου…

Η Ματβιγένκο άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία της από την Κομσομόλ, τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, και επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξελέγη βουλευτής στο Ανώτατο Σοβιέτ. Από το 1991 ως το 1998 υπηρέτησε στη διπλωματική υπηρεσία (το 1997-98 διετέλεσε πρεσβευτής στην Ελλάδα). Η εκλογή της, το 2003, στη θέση του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης είχε επικριθεί ως ενορχηστρωμένη από τον Πούτιν με τρόπο αθέμιτο για τους άλλους υποψηφίους. Το ίδιο φαίνεται πως έγινε και τώρα.

Επειδή η δημοτικότητά της είχε μειωθεί πολύ (ήταν 17% σε μια δημοσκόπηση του Ιουλίου), το Κρεμλίνο φρόντισε και πάλι: οι βουλευτές που κατείχαν τις έδρες υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν για να δημιουργηθεί κενό για να το καλύψει η Ματβιγένκο, η αναπληρωματική εκλογή διεξήχθη κατά την περίοδο των διακοπών ώστε η συμμετοχή να είναι χαμηλή και οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ελάχιστες, ενώ ο δήμος στον οποίο θα ήταν υποψήφια, καθώς και η ημερομηνία της εκλογής, άλλαξαν την τελευταία στιγμή ώστε η αντιπολίτευση να μην έχει καιρό να κατεβάσει υποψηφίους που θα μπορούσαν να την απειλήσουν.
Από την εφημερίδα "Τα Νέα"
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η όμορφη Ρωσίδα Μάργκαρετ Θάτσερ τρέχει με χίλια για την προεδρία!"