Καταρρέει η κυβέρνηση μέσα σε κλίμα απειλών, εξεγέρσεων βουλευτών και εσωκομματικών μαχαιρωμάτων, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο θεατή. Η διάλυση είναι τέτοια, που ακόμη και μπροστά στον κ. Παπανδρέου, χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απείλησε με παραίτηση, διαισθανόμενος ότι τον αποψιλώνουν αφαιρώντας του το Λιμενικό. Λίγη ώρα αργότερα, ήταν η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου να δει στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τους βουλευτές να ξεσηκώνονται ζητώντας του να πάρει πίσω την αύξηση του ΦΠΑ, την ώρα που ο ίδιος ομολογούσε για δεύτερη φορά την αποτυχία του, εκλιπαρώντας παράλληλα την τρόικα να έρθει για να τον σώσει! Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος, ενοχλημένος προφανώς από τη συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή στο θέμα της Παιδείας, για να δικαιολογήσει την αποτυχία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας «ανήθικη τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα των εγγυήσεων».

Ο νέος γύρος των μαχαιρωμάτων ξεκίνησε στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δηλώσεις που είχε κάνει προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης για την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της επιστροφής σε αυτό του Λιμενικού έκαναν τον κ. Παπουτσή να εκραγεί. Ο λόγος είναι ότι ο τελευταίος είδε μπροστά του να εξελίσσεται σε συμπαιγνία Παμπούκη-πρωθυπουργού η αποψίλωσή του, μια και το Λιμενικό ήταν το «δώρο» που είχε πάρει για να αποδεχτεί τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Παπουτσής πιστεύει ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει και αυτός θα έχει απλώς να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των διαδηλώσεων.

«Δεν δέχομαι υπονοούμενα από μέλη της κυβέρνησης» είπε ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στις δηλώσεις του απόντα κ. Παμπούκη. Ο πρωθυπουργός τού απαντά ότι «δεν θέλει υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες», για να του ανταπαντήσει ο κ. Παπουτσής ότι «είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπειά μας», δείχνοντας εμφανώς τη δυσαρέσκειά του. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την γκάφα των εγγυήσεων που έδωσε στη Φινλανδία και ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να επιδιωχτεί πολιτική λύση στο Eurogroup.

Στη συνέχεια, μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών, ομολόγησε την αποτυχία του και ισχυρίστηκε ότι θα ζητήσει από την τρόικα να επαναδιαπραγματευτεί το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα φέρει προς κύρωση στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Παρά το προστατευόμενο περιβάλλον σε σχέση με αυτό που συναντούσε ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δέχτηκε τα πυρά βουλευτών, με προεξάρχουσα τη Βάσω Παπανδρέου, που του ζήτησαν να πάρει πίσω την αύξηση του ΦΠΑ και εκείνος υποσχέθηκε ότι θα το ξαναδεί... προσεχώς. Η κυρία Παπανδρέου εξέφρασε τον προβληματισμό αν θα προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας ότι δανείζεται με σχεδόν 7% και θα δανείζει την Ελλάδα με 3,5%.


Πηγή : "Δ"




You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Απείλησε χθες τον Γιώργο με παραίτηση ο Παπουτσής!"