Στο πλαίσιο νέων ερευνών επιστήμονες της ΝASA πιστεύουν ότι εντόπισαν το σημείο όπου κατέληξε ένα χαμένο διαστημικό όχημα που είχε σταλεί για την έρευνα της επιφάνειας της σελήνης. Μάλιστα το Lunar Orbiter 2 στη διαδρομή του είχε τραβήξει την «φωτογραφία του [20ου] αιώνα» πριν συντριβεί στους λόφους του φεγγαριού. Η νέα ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ενός διαστημικού σκάφους με τη δική του περίεργη ιστορία.

Το LRO είχε σταλεί σε τροχιά γύρω από τη σελήνη πριν από μερικά χρόνια, όταν η NASA εξέταζε το σενάριο να επιστρέψει με ανθρώπινη αποστολή στο φεγγάρι (και αργότερα στον Άρη). Στόχος του ήταν να χαρτογραφήσει την επιφάνεια της σελήνης, αναζητώντας μεγάλες περιοχές με πάγο ή νερό, καθώς και σημεία προσσελήνωσης με περισσότερη ηλιοφάνεια. Δυστυχώς όμως τα πλάνα της NASA άλλαξαν (μετά και τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της) και έκτοτε οι επιστήμονες αξιοποιούν το LRO με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Κάπως έτσι έφτασαν να εντοπίσουν το σημείο που κατέληξε το Lunar Orbiter 2, μια διαστημοσυσκευή που είχε αποστολή να υποστηρίξει τις αποστολές των Apollo τη δεκαετία του ’60. Αν και δεν κατάφερε να χαρτογραφήσει τη Σελήνη με πλήρη επιτυχία, το Lunar Orbiter 2 κατάφερε να κρατηθεί ενεργό για να δώσει φωτογραφίες σαν και την παραπάνω από τον κρατήρα Copernicus το 1967.

Η εν λόγω φωτογραφία βαφτίστηκε από τα ΜΜΕ της εποχής «the picture of the century», ενώ αργότερα μέσα στον χρόνο τότε δόθηκε η ‘εντολή’ να καταστραφεί αν και ποτέ δεν είχε γίνει γνωστό το σημείο της σελήνης στο οποίο έπεσε. Για την επικύρωση των πρώτων συμπερασμάτων η ομάδα της NASA επεξεργάζεται εκ νέου τα δεδομένα, ενώ αναμένει νεότερες μετρήσεις στις επόμενες ημέρες όταν το LRO θα περάσει και πάλι πάνω από το εκτιμώμενο σημείο συντριβής.

Πηγή:radar
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Βρέθηκε χαμένο διαστημικό σκάφος στη Σελήνη;"