«Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα. Τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν. Εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σχολιάζοντας το μπαράζ φορολογικών μέτρων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μειώσεων που απαιτήθηκαν από την τρόικα σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας.
Τα μέτρα λιτότητας που ακολουθήθηκαν μετά το πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ύψους 110 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν βοήθησαν να λυθεί το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αλλά βούλιαξαν την χώρα στην μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ εκτιμά ότι το πρόγραμμα των 109 δισ. ευρώ που αποφάσισε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής, ενώ πρόσφερε στην χώρα μια ανάσα, βελτιώνοντας τους όρους δανεισμού -επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο- δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μείγμα πολιτικής» λέει και προσθέτει: «Όπως είπε ο Αϊνστάιν ο ορισμός του παραλόγου είναι να εφαρμόζεις την ίδια λύση και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Η επίσημη πρόβλεψη ήταν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010. Αντιθέτως αυξήθηκε 27,5 %» .
Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει «σε κάτι που είναι εναντίον του καλού της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας πως «μοναδικό μου κριτήριο είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι εκνευρισμένοι και αμήχανοι, ξέρω επίσης ότι ακόμα δεν συμφωνούν μαζί μου. Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα μεγάλη απόσταση για να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πάρει χρόνια».

Συνέντευξη στον «Γκάρντιαν» έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ο οποίος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης, μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων».

«Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας. Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως «είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτή η χώρα πρέπει να είναι ενωμένη και σοβαρή, πρέπει να μιλάει με μία φωνή. Είμαι υποχρεωτικά αισιόδοξος. Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία. Είναι το ήμισυ του παντός».



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συνεντεύξεις Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στον «Γκάρντιαν»"