Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , οι υπουργοί οικονομικών της G20 και της G7, προκειμένου να προλάβουν τις σημερινές αντιδράσεις των αγορών και το άνοιγμα τόσο των ασιατικών χρηματιστηρίων όσο και των ευρωπαϊκών έπειτα και από την υποβάθμιση από την Standard & Poor's, το βράδυ της Παρασκευής, κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έπειτα και από τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη έδωσε το πράσινο φως ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, ενώ σύμφωνα με δήλωση που φέρεται ότι έκανε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές. Αντίστοιχα οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 μετά και τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη, αργά χθες το βράδυ, δεσμεύθηκαν ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.


Το σύστημα των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωζώνη θα επεμβαίνει "με τρόπο συνεκτικό και σημαντικό,από τούδε στις χρηματαγορές", ώστε να μην οξύνεται η κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα νομισματική πηγή της ευρωζώνης στο Ρόιτερς.

"Η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, στην Ισπανία, εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά απ τα στελέχη της ΕΚΤ, τα οποία συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και έλαβαν, παράλληλα, υπόψη τους "τη (σημερινή) κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας- Γερμανίας ότι, υπάρχει η δέσμευση, για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη", τόνισε πηγή του ΕΚΤ στο Ρόιτερς.

Τα μέλη της G7, στην ανακοίνωση τους, αναφέρουν:

"Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης. Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές".

Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7, συμφώνησε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

"Χαιρετίζω τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Γάλλων και Γερμανών ηγετών και της G7 και την ανανεωμένη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τρόπο συντονισμένο ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές. Η συνεργασία αυτή θα συντείνει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και θα ευνοήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη".


Πηγή : enet.grΑντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Διαβεβαιώσεις ΕΚΤ - G7 για στήριξη της ευρωζώνης και αποφυγής ενός οικονομικού κραχ"