Εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας. Εμφανής, όμως, ήταν η απουσία της αντιπολίτευσης που είχε διαφωνήσει με τον χαρακτήρα των κεντρικών αυτών εορτασμών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση, με στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, ενώ απηύθυνε και έκκληση για συναίνεση γύρω από το θέμα του ονόματος.

«Με ρωτάνε ποια είναι η πολιτική μας για το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η έννοια που υποστηρίζουμε και από την οποία δεν αποκλίνουμε και ζητούμε υποστήριξη από όλους τους πολίτες της Μακεδονίας: δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας το οποίο είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα έπλητταν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διαφορετικότητα του μακεδονικού έθνους και τη μακεδονική γλώσσα. Δεν θα επιτρέψουμε η όποια απόφαση να ληφθεί είτε από μεμονωμένους πολιτικούς είτε από την Βουλή, χωρίς προηγουμένως να διατυπωθεί η ετυμηγορία των πολιτών της Μακεδονίας, μέσω δημοψηφίσματος για την ενδεχόμενη λύση. Άντε να ενωθούμε γύρω από αυτά τα σημεία, άντε αυτά να αποτελέσουν τις δικές μας κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.


Η 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στην ΠΓΔΜ, ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας. Την ημερομηνία αυτή, πριν 20 ακριβώς χρόνια, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την απόσχιση της χώρας από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα (περίπου 95%), ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, αν και ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας είχε μποϋκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Δεν υποχωρούμε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων»"