Το καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων

1.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τα αποτελέσματα των εργασιών της 1ης φάσης για το «Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων», στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Αυγούστου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι μέσω του Καλαθιού αποκτά υπόσταση η αγροτική πολιτική της Περιφέρειας, εφαρμόζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την πολιτική προτεραιότητά της για στήριξη της αγροτικής οικονομίας, «του πρωτογενή τομέα που για πολλά χρόνια έσωζε τη χώρα». Το ζητούμενο σύμφωνα με το Περιφερειάρχη είναι οι πόροι να διατίθενται με στόχο τα μετρήσιμα αποτελέσματα, την ανταποδοτικότητα και τη μόχλευση της οικονομίας.


Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε και τη χαρά του για τις απόψεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη, οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, για την περαιτέρω αποκέντρωση δομών του Υπουργείου στην ευθύνη της Περιφέρειας.

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου αφού ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα, τον Γενικό Διευθυντή Εφαρμογών και Έρευνας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, τους Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και τα μέλη των επιτροπών του Καλαθιού, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας.

Ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των εργασιών και το πόρισμα, το οποίο «θα αποτελέσει άριστη εισήγηση για το Περιφερειακό Συμβούλιο». Αξιολόγησε ως πολύ σημαντικά τα αναλυτικά καλλιεργητικά πλάνα ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Δήμο για στοχευμένες και επιτυχημένες καλλιέργειες, παλιές αλλά και νέες, ενώ επεσήμανε ως ευτυχή εξέλιξη την επανατοποθέτηση της οικονομίας στη βάση της με ευθύνη της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε του συμμετέχοντες ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 θα έρθει η εισήγηση του επιχειρησιακού πλάνου για το Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα γίνει και ευρεία συζήτηση για την αγροτική πολιτική, στις 25 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για την αγροτοδιατροφική σύμπραξη, ενώ από Δευτέρα θα δοθούν εντολές και οδηγίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για γρήγορη κινητικότητα.

Εκτός των άλλων ο κ. Τατούλης ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της γης υψηλής παραγωγικότητας, η οποία αποτελεί το πλούτο της χώρας, όπως και προαγωγή των θερμοκηπευτικών δομών, οι οποίες δίνουν υπεραξία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατέστησε επίσης γνωστό ο Περιφερειάρχης ότι θα πάψει πλέον η καταστροφική λογική και πολιτική των επιδοτήσεων, αλλά θα στηριχθεί η οργάνωση επιχειρηματικών πλάνων.

Αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την οργάνωση φορέα πιστοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων, έλεγχο των οποίων θα κάνει η Περιφέρεια από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης κατέστησε επιτακτική την ανάγκη σύστασης ερευνητικού κέντρου που θα προσφέρει τεχνογνωσία και εφαρμοσμένη έρευνα στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Ως τη μόνη δομή υπεράσπισης της τιμής του προϊόντος και για τον αγρότη, αλλά και για τον καταναλωτή, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τη σύσταση δημοπρατηρίου, το οποίο μετά από συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής πολύ πιθανώς να δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο και να αποτελέσει το 1ο μεγάλο διαπεριφερειακό δημοπρατήριο, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το πλεονέκτημα του επικείμενου αεροδρομίου της Τρίπολης, αλλά και του υπάρχοντος της Καλαμάτας. Στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, καθοριστική θα είναι και η συμβολή του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου.

Τέλος ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι το 20 % των πόρων του τεχνικού προγράμματος του 2012 θα διατεθεί για την ενίσχυση του τεχνικού προγράμματος των υποδομών για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Στο κλείσιμο της σύσκεψη ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναφορά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως της 1ης Περιφέρειας της χώρας που ολοκλήρωσε πολύ γρήγορα τις εργασίες για το Καλάθι Παραδοσιακών Προϊόντων.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων"