Eίναι μία απο τις σπάνιες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που κάνει ο πρώην δήμαρχος Λουτρακίου κ.Γιώργος Γκιώνης. Αφορά όμως το ηφαίστειο στο Σουσάκι και θεωρούμε οτι πρέπει να δημοσιοποιηθεί..!

Η ανακοίνωση της "Παρέμβασης Πολιτών" αναφέρει:
Γ. ΓΚΙΩΝΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ

Επειδή η Δημοτική Αρχή Λογοθέτη δεν παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, η Δημοτική Ανανεωτική παρέμβαση Πολιτών οφείλει να ενημερώσει τους συμπολίτες ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προκήρυξε διεθνή διαγωνισμός για να ερευνηθεί αν μπορεί να γίνει στο γεωθερμικό πεδίο στο Σουσάκι εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ



Συγκεκριμένα υπεγράφη την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ιωάννη Μανιάτη, η απόφαση προκήρυξης Δημόσιου Διεθνή Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων. Ένας από τους 4 χώρους που αφορά η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι και η ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «οι περιοχές αυτές, είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων κατάλληλων για ηλεκτροπαραγωγή. Η έρευνα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερευνητικές εργασίες και θα ολοκληρωθεί με την ανόρυξη γεωτρήσεων, το βάθος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2000 μέτρα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ανά μονάδα».

Ειδικότερα για το Σουσάκι Κορινθίας, σύμφωνα με το ΥΠEΚΑ, τα χαρακτηριστικά του πεδίου είναι τα ακόλουθα:

«Ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας: Από τη δεκαετία του 1970 ερευνήθηκε διαδοχικά από τη ΔΕΗ και το ΙΓΜΕ. Αποτελεί την ΒΔ απόληξη του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών. Στο πεδίο αναπτύσσονται δύο θερμοί υδροφορείς. Ο πρώτος σε βάθος από 50 – 200 μ. με θερμοκρασίες 60 – 76ο C. Ο δεύτερος σε βάθος 600 – 900 μ. με θερμοκρασία 75ο C και παρουσία αερίων (CO2 και Η2S).

Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 5 MWe και 150 MWth θερμικής ισχύος».



Τι έκανε η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών



Η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, διότι είναι στην κατεύθυνση αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Σουσακίου. Πέρα από ειδικότερες προτάσεις που έχουμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου πεδίου και μέγιστη ευκαιρία μακροχρόνιας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του τόπου μας, το μέγεθος της οποίας κανείς ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι εμάς μας ενδιαφέρουν και οι δυνατότητες ιαματικής χρήσης του νερού, και η τουριστική αξιοποίηση (μαθητικές εκδρομές, επιστημονικές εκδρομές κ.α.), και η τηλεθέρμανση των κατοικιών και δημοτικών κτιρίων των Αγίων Θεοδώρων, και η ενεργειακή τροφοδότηση μονάδας αφαλάτωσης.

Η Δημοτική αρχή του Γιώργου Γκιώνη, παρακολοθούσε στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα (λόγω της επικείμενης συνένωσης των Δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων) μέσω της συνεργασίας που είχε με τη Διεύθυνση Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων του ΙΓΜΕ, παρά το ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Δήμους να έχουν επιτελικό ρόλο στα γεωθερμικά πεδία.

Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται για όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για την Δημοτική Αρχή Λογοθέτη;


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το ξέρει ο Δήμος ότι ξεκινά διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο Σουσάκι;"