Ρεπορτάζ:
Βελισσάριος Δραγάτσης
Μπορεί να καμαρώνει για τη συμμαχία με το Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Μπεγλίτης αλλά δεν μπαίνει και στον κόπο να συμμαζέψει το χάλι στο Πολεμικό Ναυτικό.
Αφού βιάστηκε ν’ αλλάξει τις στρατηγικές κατευθύνσεις με ένα ταξιδάκι στο Τελ Αβίβ κι ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, μάλλον θεωρεί πως λύθηκαν όλα τα ζητήματα στην Εθνική Άμυνα.
Σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.



Ενώ οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν σε σωρεία προκλήσεων χθες, στην ελληνική πλευρά γίνονται ηρωϊκές προσπάθειες από τους αξιωματικούς και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις ακριβείας σ’ αυτούς που επέβαλαν το Μνημόνιο και στα κέντρα που επιβάλλουν την αιφνίδια συμμαχία με το Ισραήλ.

Πρωταγωνιστής σ’ αυτό το πολιτικό θέατρο του παραλόγου φαίνεται να είναι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος γύρισε από το Ισραήλ έτοιμος να μπει σε παιγνίδια διαδοχής και επικράτησης σε κυβέρνηση και κόμμα με τις πλάτες των εβραϊκών γνωριμιών του.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έκανε «καλή δουλειά» και την επιβεβαίωσε με τις διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων με τους οποίους συνομίλησε για τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ μέσω Κύπρου. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το επιχειρησιακό μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών – Τελ Αβίβ.

Μόνο που αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής και λειτουργεί προς όφελος του Ισραήλ, όπως λένε οι στρατιωτικοί αναλυτές. Ο κ. Μπεγλίτης φρόντισε να βάλει την υπογραφή του σε ένα μνημόνιο από το οποίο έχει να κερδίσει πολλά η ισραηλινή κυβέρνηση σε επίπεδο γεωστρατηγικής υπεροχής.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης παρεχώρησε στην ισραηλινή πλευρά το ζωτικό χώρο που αναζητούσε για το στρατό και την αεροπορία του!

Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το μεγαλόπνοο στρατηγικό σχέδιο δεν βρήκε μόνο ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Κυπρίου Προέδρου κ. Δημήτρη Χριστόφια (σ.σ. ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην αποδόμηση της πολιτικής παρακαταθήκης που άφησε στον Κυπριακό Ελληνισμό ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος).

Παροπλισμοί
Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων αγνοεί παρατηρήσεις, συστάσεις και υποδείξεις των αξιωματικών για να διατηρηθεί υψηλό ηθικό στο Στράτευμα, επαρκής επάνδρωση στις μονάδες και λειτουργική επιχειρησιακή επάρκεια στα μέσα.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπολογίζει στο εξής μια σημαντική μονάδα του, χωρίς να τη χάσει σε ναυμαχία. Η φρεγάτα τύπου “S” με την ονομασία «Μπουμπουλίνα» (F463) παροπλίζεται με το πρόσχημα της περιστολής κονδυλίων. Κόπηκαν 14 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της επιχειρησιακής επάρκειας της φρεγάτας.

Στο όνομα της περιστολής κόστους κι ενώ ο κ. Μπεγλίτης κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις υπέρ του ελληνοϊσραηλινού άξονα, μια σημαντική μονάδα του Π.Ν., μια φρεγάτα, θα ακινητοποιηθεί για να βανδαλιστεί επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά! Την ίδια στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό μετρά την απώλεια ενός υποβρυχίου, του «Γλαύκου», καθώς και των τορπιλοπυραυλακάτων παρότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως το τέλος της δεκαετίας.
http://www.newsbomb.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to ""Ο Μπεγλίτης γέρνει τη ζυγαριά υπέρ του Ισραήλ""