Ο ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτης μετά το πέρας της επίσκεψης του στο 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη έκανε τις παρακάτω δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
«Η επίσκεψή μου στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο θέλει να υποδηλώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να επισημάνω την εξαιρετική δουλειά, πανεπιστημιακή, ιατρική και νοσοκομειακή, που επιτελούν η Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του 424.

Για την Κυβέρνησή μας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία, η διεύρυνση του καταλόγου των ασθενών που θα νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού μας έργου και των προτεραιοτήτων μας.
Έχει γίνει σημαντική δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια. Διευρύναμε με υπουργικές αποφάσεις τον αριθμό των δικαιούχων που νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως επίσης, με υπουργική μου απόφαση, εγκρίθηκε και ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών σε πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Για το 424 ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 30 κλίνες ημερησίως σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με το ΕΚΑΒ.
Επίσης, θέλω να χαιρετήσω την άμεση ενέργεια και την άμεση υλοποίηση της υπουργικής απόφασης, από τη Διοίκηση του 424 ΓΣΝ, των Υπουργών Άμυνας και Υγείας για την δημιουργία μονάδος χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών εδώ στη Θεσσαλονίκη, εδώ στο 424 ΓΣΝ. Αυτό δείχνει κοινωνική ευαισθησία, δείχνει την πολιτική μας απόφαση και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε, να εξαλείψουμε τους καταλόγους ντροπής και τους καταλόγους αναμονής των ναρκομανών. Ένα κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται κοινωνική ευαισθησία. Και αυτή την κοινωνική ευαισθησία την αναδεικνύουμε μέσα από τα στρατιωτικά μας νοσοκομεία και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω το στρατιωτικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη Διοίκηση του 424 και την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την πλευρά μου, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να συνδεθούν στενότερα και αποτελεσματικότερα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική κρίση και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θέλει να γνωρίζει πώς δαπανώνται τα χρήματά του.
Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι εδώ, στα στρατιωτικά νοσοκομεία, εδώ στο 424, ο οβολός του ελληνικού λαού, το υστέρημά του πιάνει τόπο και αυτό το βλέπουμε καθημερινά και το διαπίστωσα και εγώ σήμερα.
Έχουμε επίσης μια σειρά ζητημάτων που θα συζητήσουμε για ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία νέων τμημάτων ή νέων κλινικών. Πιστεύω ότι το 424 θα πρωτοπορήσει στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στο χώρο των Βαλκανίων, γιατί, όπως σας είπα, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά. Επισημαίνω τη σημαντική δουλειά του κ. Καρανάσου, του Διοικητή του 424, όπως επίσης χαιρετίζω τη δουλειά όλου του προσωπικού.
Ως προς το πολιτικό προσωπικό, θέλω να πω ότι το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δικαίως ανησυχεί και προβληματίζεται, δικαίως εξεγείρεται και διαμαρτύρεται. Είναι οι πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί για πάρα πολλά χρόνια το μισθολογικό καθεστώς του πολιτικού προσωπικού είναι σε αυτή την άθλια κατάσταση.
Όμως δεν ήρθα εδώ για να τάξω, γιατί δεν μπορώ να τάξω αυξήσεις μισθών. Είχα πει κάτι πριν καιρό: ότι με το ενιαίο μισθολόγιο, οι μόνοι ευνοημένοι θα είναι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ακριβώς γιατί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι. Πιστεύω ότι με το ενιαίο μισθολόγιο οι υπάλληλοι θα αυξήσουν το μισθό τους.
Μια σειρά αιτημάτων ήδη τα έχω ικανοποιήσει. Πράγματα που παρέμεναν ανεπίλυτα εδώ και τριάντα χρόνια λύθηκαν. Και για τη διεύρυνση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης του πολιτικού προσωπικού και των οικογενειών τους και η εξίσωση του καθεστώτος περίθαλψης του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, το οποίο με προσωπική μου απόφαση λύθηκε, και μια σειρά άλλων ζητημάτων.
Βεβαίως, σε θέματα αιτημάτων μισθολογικών, δεν μπορώ να τα ικανοποιήσω, γιατί είναι θέμα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής και γνωρίζετε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υλοποίηση αυτών των αιτημάτων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σας φάνηκε η υποδοχή που σας επιφύλαξαν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τη σχολιάζω πολύ θετικά, τη θεωρώ και τη θεωρούσα αναμενόμενη. Δεν με δυσαρέστησε καθόλου. Είναι εργαζόμενοι, τους καταλαβαίνω, δεν ζω έξω από την κοινωνία. Είμαι μέσα στην κοινωνία, στα καθημερινά προβλήματα. Εξάλλου, η επιλογή μου να κατέβω από το αυτοκίνητο για να τους συναντήσω, νομίζω επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μου για να τους μιλήσω.
Θα συναντηθώ με το σωματείο των εργαζομένων και με όλους τους εργαζόμενους στη συνέχεια, αφού ενημερωθώ από τη διοίκηση του νοσοκομείου και θέλω να πω -και αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε- ότι είμαι ο Υπουργός που έχει συναντήσει τις περισσότερες φορές το σωματείο, τους εργαζόμενους, το πολιτικό προσωπικό του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη μεθαδόνη ήθελα να ρωτήσω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει ξεκινήσει να χορηγείται από το 424 ΓΣΝ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ολοκληρώνονται οι εργασίες, γιατί χρειάζονται υποδομές. Ήδη εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι στο 424, όπως επίσης και στην Αθήνα, όπου και εκεί παρέχουμε υποδομές για την λειτουργία μονάδας. Περιμένουμε, από τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, να ανταποκριθεί, ώστε από την επόμενη εβδομάδα, όπως ενημερώθηκα, να μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι και νομίζω το βλέπετε στην είσοδο του Νοσοκομείου, στην αριστερή πλευρά, όπου έχουμε εγκαταστήσει τις αναγκαίες υποδομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οκτώ συνάδελφοί σας, φαίνεται πως δεν συμφωνούν με ότι λέγεται πως θα εφαρμοσθεί στο Δημόσιο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να είμαι συνεπής με αυτά που ψηφίζω στη Βουλή και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμαστε συνεπείς σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Ενδεχομένως, ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί.
Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει. Είμαστε στην πιο λεπτή φάση των τελευταίων 22-23 μηνών που ασκούμε την διακυβέρνηση της χώρας, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και εχθρικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου οι αγορές επιχειρούν και πάλι να επιτεθούν στις κυβερνήσεις και τα κράτη.
Επιτέλους πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στον ελληνικό λαό και στη χώρα. Και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρώ ότι δεν είναι η περίοδος για διάφορες αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστούμε πολύ καιρό, κύριε Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν δεν υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα, πιστεύω πως θα χρειαστούν και άλλα. Γι΄ αυτό, το στοίχημα είναι να υλοποιηθούν τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και βεβαίως καθυστερούμε. Το θέμα είναι στην καθυστέρηση.
Πρέπει να κερδίσουμε τον χρόνο, όπου καθυστερήσαμε. Πρέπει με συνέπεια, με αποφασιστικότητα, με συνείδηση των συνεπειών αυτών των επώδυνων μέτρων, να υλοποιήσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει, που όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη περίοδο είχε ψηφίσει στη Βουλή.
Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα. Και νομίζω ότι και οι συνάδελφοί μου Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει αυτό να το αντιληφθούν και να το συνειδητοποιήσουν .
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "O κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων"