Η ΛΖ’ ΕΠΚΑ στην προσπάθειά της για ενημέρωση των Κορινθίων , μας ας έστειλε δελτίο Τύπου σχετικά με τις ενέργειες της Υπηρεσίας πριν και μετά την επιστροφή των Κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθουσ το οποίο αναφέρει:
Την Τρίτη 16 Αυγούστου 2011 ο Υπουργός Πολιτισμού και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος παρέδωσε επίσημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου τους δίδυμους Κούρους από την Κλένια Κορινθίας που είχαν κατασχεθεί σε χέρια αρχαιοκαπήλων. Τα αγάλματα βρίσκονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας όπου είχαν μεταφερθεί από το Μάιο του 2010 μετά την κατάσχεσή τους.



Στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο Βόρεια του Μουσείου παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, της Βουλευτού κ. Κ. Φαρμάκη, του Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Α. Πνευματικού, πολλών εκπροσώπων της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Αυτοδιοίκησης, Φορέων και Συλλόγων, του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κ.κ. Ι. Τσακοπιάκο και Ι. Δημακάκο, υπηρεσιακών παραγόντων και πλήθους κόσμου, ο Προϊστάμενος της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήρων κ. Κ. Κίσσας εκφώνησε σύντομο λόγο παρουσιάζοντας τις ενέργειες της Υπηρεσίας για την επιστροφή των Κούρων στη γενέθλια γη και ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους συνέδραμαν την προσπάθεια για την επιστροφή των αγαλμάτων.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα για 2 ώρες περίπου να θαυμάσουν από κοντά τους Κούρους και να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου. Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας είχε αναλάβει την οργάνωση τροφοδοσίας για τους επισκέπτες σε χώρο νότια του Μουσείου.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το Δήμαρχο Κορινθίων, τη Βουλευτή Κορινθίας, τον Περιφερειάρχη αλλά και άλλους επισήμους ξεναγήθηκαν από τον Προϊστάμενο της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ στο σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, όπου θα συγκολληθούν και θα αναταχθούν οι Κούροι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δέδες σε κοσμική ταβέρνα στους επίσημους προσκεκλημένους, στο οποίο δεν παρακάθησε ο Προϊστάμενος της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, αφού έπρεπε να επιβλέψει τη μεταφορά των Κούρων στο Εργαστήριο του Μουσείου και μετά να παρακαθήσει στο εορταστικό δείπνο που είχε προγραμματιστεί από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας.
Συνοψίζοντας το ιστορικό της επιστροφής των Κούρων στη γενέθλια γη πρέπει να τονισθεί ότι η επιστροφή τους δεν ήταν αυτονόητη, διότι:
1. Έπρεπε να αποδειχθεί ότι οι Κούροι προέρχονται από την Κορινθία – Η ανασκαφική έρευνα που διενήργησε η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ απέδειξε ότι τα αγάλματα προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο στην Κλένια Κορινθίας, ότι αποτελούν δηλαδή ταφικά σήματα και μάλιστα παρόδια ήσαν δηλαδή στημένα μπροστά σε αρχαία οδό η οποία ταυτίζεται με τη γνωστή «Κοντοπορεία» που αναφέρεται στις αρχαίες πηγές, συνδέοντας το Άργος με την Κόρινθο από τα στενά της Κλεισούρας και περνώντας από την αρχαία Τενέα.
2. Έπρεπε να αποδειχθεί ότι η Υπηρεσία διαθέτει εργαστήριο συντήρησης – Σε μικρό χρονικό διάστημα εξοπλίσθηκε πλήρως και εκσυγχρονίσθηκε το παλαιό εργαστήριο.
3. Έπρεπε να αποδειχθεί ότι η Υπηρεσία διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση των αγαλμάτων – Οι συντηρητές μας εκπόνησαν μελέτη συντήρησης των μελών των Κούρων (δεξιές κνήμες, πλίνθος με πέλμα και μικρότερα θραύσματα), η οποία υποβλήθηκε στο ΚΑΣ και εγκρίθηκε ομόφωνα.
4. Έπρεπε να αποδειχθεί ότι οι Κούροι μπορούν να εκτεθούν στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου – Η Υπηρεσία μας πρότεινε συγκεκριμένες θέσεις έκθεσης, προτείνοντας μάλιστα δύο εναλλακτικές λύσεις.

Αφού λοιπόν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ απευθύνθηκε στο ΥΠΠΟΤ ζητώντας την άμεση επιστροφή των Κούρων. Ακολούθως κινητοποιήθηκε η Τοπική Κοινωνία και οι εκπρόσωποί της. Έτσι μετά από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα SFEDONA ότι η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ θα πρέπει να διεκδικήσει τους Κούρους και οφείλει να γνωρίσει στον Κορινθιακό λαό τις ενερεγειές της, ο Προϊστάμενός της «αναγκάσθηκε» να απαντήσει παρουσιάζοντας όλες της ενέργειες που είχε ήδη κάνει για την επιστροφή των αγαλμάτων.
Ακολούθησαν οι επερωτήσεις προς τον Υπουργό Πολιτισμού από τους βουλευτές της Κορινθίας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε το θέμα με κάθε επισημότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2011, ζητώντας την επιστροφή των Κούρων από τον Υπουργό Πολιτισμού που είχε κληθεί να παραστεί μαζί με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ. Στη συνεδρίαση αυτή έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Κορινθίων, ο οποίος απαίτησε με πύρινο λόγο την άμεση επιστροφή των Κούρων στη γενέθλια γη.
Της συνεδρίασης αυτής είχαν προηγηθεί διαβήματα του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Κορίνθου κ. Κ. Παπαϊωάννου, τοπικών παραγόντων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γ. Δέδε, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα μετέφερε το δίκαιο αίτημα στην «ανώτερη πολιτική βαθμίδα».
Η συμβολή του Αντιδημάρχου Κορινθίων και πρώην Δημάρχου Τενέας κ. Χ. Χασικίδη ήταν σημαντική, αφού από την πρώτη ημέρα έναρξης των ανασκαφικών εργασιών στην Κλένια προσπάθησε να συνδράμει το έργο της Υπηρεσίας. Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Γ. Φαρμάκης δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες συνεργασίας και από κοινού διεκδίκησης της επιστροφής των Κούρων από τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Προϊστάμένο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε!
Ξεχωριστή αναφορά οφείλεται στη Βουλευτή κ. Κ. Φαρμάκη, η οποία ενημερωνόταν τακτικά για την εξέλιξη του θέματος αναδεικνύοντας την επιστροφή των Κούρων σε μείζον θέμα για την ανάπτυξη της Κορινθίας. Όταν μάλιστα της αναφέρθηκε – μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την επιστροφή των Κούρων – ότι «η επιστήμη υποκλίνεται στην πολιτική», απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η επιστήμη μαζι με την πολιτική μπορούν να κάνουν θαύματα»!
Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Κορινθίας κ. Π. Μπεγλίτη, η οποία «έκαμψε» και τις τελευταίες αντιρρήσεις και ενδοιασμούς του Υπουργείου για την αποδοχή του δίκαιου αιτήματος του συνόλου της Κορινθιακής Κοινωνίας.
Σε όλους τους προαναφερθέντες οφείλουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας, οι δε υπάλληλοι της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ μπορούν να είναι υπερήφανοι για το έργο που επιτέλεσαν δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μην μπορέσει κανένας να αμφισβητήσει το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των Κούρων. Ταυτόχρονα οι ίδιοι αυτοί υπάλληλοι οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε τα αγάλματα να εκτεθούν το συντομότερο δυνατόν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες να τα θαυμάσουν αποκατεστημένα (συγκολλημένα και σε ανάταξη) μαζί με τα συνευρήματά τους από το αρχαίο νεκροταφείο της Κλένιας.
Ήδη έχοντας ως βάση την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ προμελέτη συντήρησης των μελών των Κούρων που βρέθηκαν στην ανασκαφή, έχει προχωρήσει η μελέτη συντήρησης ολόκληρων των αγαλμάτων. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, εξετάζονται οι τρόποι συγκόλλησης, ανάταξης και αντισεισμικής προστασίας των Κούρων.
Στην προσπάθειά μας να εκτεθούν οι Κούροι το συντομότερο δυνατόν, να μην παραμείνουν δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εργαστήριο συντήρησης, προτείναμε να γίνει η συντήρησή τους μετά τη συγκόλληση, ανάταξη και έκθεσή τους. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τους Κούρους αμέσως μετά την ανάταξή τους και ταυτόχρονα να παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιούνται στην Αρχαϊκή/Κλασική αίθουσα του Μουσείου, στο χώρο δηλαδή έκθεσής τους.
Ταυτόχρονα η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ προχωρά στην εκπόνηση της μελέτης επανέκθεσης του συνόλου των αιθουσών του Μουσείου μετά και την αποδοχή του αιτήματός της από τη Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για την παραχώρηση της ανατολικής πτέρυγας του Μουσείου που χρησιμοποιείτο από την Αμερικανική Σχολή ως αποθηκευτικός χώρος. Το έργο επανέκθεσης του Μουσείου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη.
Κλείνοντας το δελτίο τύπου οφείλουμε να αναφέρουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή τόσο ο κ. Υπουργός όσο και η κ. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είχαν εκφρασθεί υπέρ της επιστροφής των Κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, εφόσον βέβαια υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες.

Αρχαία Κόρινθος 29. 9. 2011
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πολύ σύντομα οι Κούροι θα εκτεθούν στο μουσείο της Κορίνθου..!"