Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δράσεις και πρωτοβουλίες που έλαβε έγκαιρα με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, ανακίνησε πρώτη, το θέμα που φορά την καταπολέμηση των κουνουπιών και την εκρίζωση της ελονοσίας. Η ελονοσία άλλωστε είναι μια ασθένεια που εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1975.
Η ύπαρξη σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τα τελευταία έτη, θεωρούνταν μεμονωμένα κρούσματα εισαγωγής από άτομα προερχόμενα από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία, γεγονός το οποίο δυστυχώς και εφησύχαζε το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες και εν πολλοίς δεν διενεργούσαν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν την νόσο.

Για το έτος 2011, προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην πρώτη εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, προϋπολογισμός για την Περιφέρεια υφίσταται μετά τον Μάιο του 2011 όπως προβλέπεται από τις διατάξεις. Για ποιά ολιγωρία των τοπικών αρχών γίνεται αναφορά όταν η προνυμφοκτονία πρέπει να ξεκινά το μήνα Φεβρουάριο με σκοπό την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών;
Παρά ταύτα η Περιφέρεια Πελοποννήσου – ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – γρήγορα αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και σε συνεργασία με τους Δήμους προέβη σε ψεκασμούς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή του Δήμου Ευρώτα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα ελονοσίας και όπου διαβιούν περίπου 3.000 λαθρομετανάστες από την Νοτιανατολική Ασία.
Από το 2008 είχαμε κρούσματα στην περιοχή και κανείς δεν παρενέβη. Εμείς πρώτοι διαγνώσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αντιληφθήκαμε την αγωνία του Δημάρχου Ευρώτα. Γι’ αυτό με εντολή Περιφερειάρχη, νωρίς το καλοκαίρι ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ενημέρωσαν πλήρως το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ και το Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησαν επίσημα τη συνδρομή του καθ’ ύλην Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έτσι ώστε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ανακόψουμε το πρόβλημα.
Περιμένοντας την ανταπόκρισή τους, και αφού εκδηλώθηκε το τρίτο κρούσμα για το 2011, αυτή τη φορά όχι σε μετανάστη, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα στην περιοχή του Ευρώτα, επανέρχεται με εμπιστευτική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, και με αυτόν τον τρόπο προκλήθηκε η σύγκληση μεγάλης σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία του Περιφερειάρχη, όλης της ηγεσίας του ΥΥΚΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του δημάρχου Ευρώτα κ.λ.π.
Έτσι επετεύχθη συντονισμένη κινητοποίηση και συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ήδη έχουν αναληφθεί από κοινού σημαντικές δράσεις έτσι ώστε η κατάσταση να μπορέσει να περιέλθει σε πλήρη έλεγχο ( εκ νέου ψεκασμοί, επιδημιολογική διερεύνηση περιβάλλοντος των κρουσμάτων, εξυγιαντικά μέτρα και ενημέρωση του πληθυσμού) .
Στις 22.09.2011 μετά από πρόσκληση και πάλι του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επαναλήφθηκε σύσκεψη στην Τρίπολη με συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας κ. Αηδόνη ως εκπροσώπου του Υπουργού Υγείας και συναρμόδιων Υπουργείων, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλου της Γενικής Διευθύντριας Δ.Υ. κ. Α. Πανταζοπούλου, του καθηγητή παρασιτολογίας κ. Ν. Βακάλη ως εκπροσώπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Δημάρχου Ευρώτα, του Περιφερειακού Διευθυντή της Ελληνικής Αυτονομίας κ. Η. Γεωργόπουλου, των Αντιπεριφερειαρχών, όλων των Περιφερειακών Συμβούλων Λακωνίας καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας όπου αξιολογήθηκε η σημερινή κατάσταση και συμφωνήθηκε ο τρόπος συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Ευρώτα, κινητής μονάδας ΚΕΕΛΠΝΟ, των Κέντρων Υγείας της περιοχής και των Νοσοκομείων στο επόμενο διάστημα. Ο Υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπρόσθετα ανέλαβε την δέσμευση για άμεση σύγκληση σύσκεψης των συναρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Δημάρχου Ευρώτα. Σε ό,τι μεν αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την εφαρμογή της πρόσφατα εκδοθείσας Υγειονομικής διάταξης Υ1/ΓΠ/104254/11 (ΦΕΚ 2109 Β/21-9-11) και ό,τι δε αφορά το ΥΠΕΚΑ για τα αποστραγγιστικά έργα που είναι απαραίτητα στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουμε την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών.
Αυτή τη χρονική στιγμή στο Δήμο Ευρώτα δραστηριοποιείται αφενός κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διερεύνηση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση, αφετέρου διενεργούνται επιπλέον ψεκασμοί στους άυλιους χώρους των σπιτιών των οιακισμών της περιοχής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη από τώρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού ολοκληρωμένης μελέτης για την καταπολέμηση του νέου κύκλου ζωής των κουνουπιών έγκαιρα το 2012, προκειμένου να επιτύχουμε σύντομα την εκρίζωση της νόσου από την περιοχή.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών και την εκρίζωσης της ελονοσίας"