ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

13.11.08 Αναρτήθηκε από diogenis
Προς ΔΣ Δήμου Κορίνθου :
Περί επιμορφωτικών ταξιδίων – Προτάσεις & Προκλήσεις

Γράφει ο
Λάμπρος Κωστάρας


Πρόεδρος Εξωραιστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Αγιος Γεώργιος’
Η επιμόρφωση, ενημέρωση και εκπαίδευση των αιρετών αποτελεί θέμα ουσιαστικό για την αποδοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την αποτελεσματικότητα του Δήμου. Ας σημειωθεί ότι η αυτοδιοικητική και πολιτική υποκειμενική επάρκεια των αιρετών δεν εξασφαλίζει την ορθολογική λήψη αποφάσεων εφόσον υπάρχει ελλειπής γνώση σε εξειδικευμένα τεχνογνωστικά αντικείμενα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπάρχει σαφές έλλειμα ειδικών επιστημόνων στους δήμους όπως επίσης είναι γνωστή η πολυπλοκότητα στις διαδικασίες πρόσληψης πολλών χρήσιμων ειδικοτήτων. Είναι λυπηρό ότι η ανεπάρκεια στον τομέα αυτό ανεδείχθει από την πολιτεία όταν, προσφάτως δημιούργησε την εταιρεία ΔΗΜΟΣ ΑΕ με σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια επιμόρφωσης των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
Αναπτύσσονται πολλά διακρατικά προγράμματα, οργανώνονται πολλά θεματικά συνέδρια, χρηματοδοτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ. Προφανέστατα, η συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές προυποθέτει δαπάνη σε χρόνο και χρήμα από πλευράς Δήμου. Ομως, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ευρεία συζήτηση, κάποτε μικροπολιτική, σχετικά με το κόστος, τον τρόπο συμμετοχής και την αναγκαιότητα αποστολής δημοτικών συμβούλων σε διάφορες επιμορφωτικές αποστολές.
Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς οργανώνονται ταξίδια σε διάφορους εξωτικούς ή άλλης αμφισβητούμενης προστιθέμενης αξίας, προορισμούς. Παράγεται υπερβολική μικροπολιτική συζήτηση για το αν τα συγκεκριμένα ταξίδια προσφέρουν κάτι στη πόλη.
Παράλληλα, οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί οι σχετικές δαπάνες δεν αξιοποιούνται σε μικρής εμβέλειας αλλά ουσιαστικής σημασίας έργα. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι ίσως επαρκεί για την επισκευή ενός σχολείου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δημοτικοί σύμβουλοι εισπράτουν ειρωνικά σχόλια από υποψιασμένους πολίτες που θεωρούν ότι πολλά ταξίδια έχουν το αποκλειστικό στοιχείο της αναψυχής, δαπάνη του δήμου.
Εκτιμώ ότι η μικροπολιτική και παραπολιτική συζήτηση για τα ταξίδια δεν βοηθάει τη πόλη και προτείνω οι αιρετοί και ο Δήμαρχος να αναλάβουν τις ευθύνες τους εφαρμόζοντας μία απλή τακτική. Πριν από κάθε ταξίδι να υπάρχει τεκμηρίωση και ενημέρωση για το σκοπό του ταξιδιού.
Μετά την επιστροφή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερώνουν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο δημοσίως την πόλη. Να μαθαίνουμε τι αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο ταξίδι. Να μοιράζονται την εμπειρία τους με τους συναδέλφους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προλαμβάνουν εύλογα σχόλια των πολιτών σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του δημοσίου χρήματος όταν είναι γνωστό ότι πέραν των εξόδων, οι σύμβουλοι λαμβάνουν και ημερήσια αποζημίωση.

Θεωρώ ότι η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα συνδράμει ώστε να αποφύγουμε περιττή επαναλαμβανόμενη συζήτηση εντυπώσεων και να μετατρέψουμε τα ταξίδια σε υγιές εργαλείο απόκτησης γνώσης της πόλης. Το αυτονόητο στοιχείο της ψυχαγωγίας δεν πρέπει να λειτουργεί ώς πρόκληση και να δημιουργεί κουβέντα με ηθικές διαστάσεις.
Παρακαλώ θερμά να ακούσουμε τις απόψεις των παρατάξεων και του κόσμου. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν την εικόνα αυτής της πόλης.
Ως επιστήμονας και τεχνοκράτης είμαι σαφέστατα υπέρ των ταξιδίων αλλά με μία διαφορετική, μάλλον αυτονόητη, διαδικασία. Οι προτάσεις μου παρουσιάζονται για να διαφυλάξουν το κύρος του Δήμου και των αιρετών.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ"