Κερδίζουν έδαφος τα δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης
«Πρωταθλήτρια» στη διαχείριση των απορριμμάτων η Ελευσίνα. Πρωτοβουλίες για οικιακή κομποστοποίηση. Δυσαρέσκεια δήμων για τους «μπλε» κάδους
Με δειλά, αλλά σταθερά βήματα ολοένα και περισσότεροι δήμοι του Λεκανοπεδίου αρχίζουν να υλοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης, εκτός των καθιερωμένων «μπλε» κάδων που αφορούν μόνο την αξιοποίηση συσκευασιών. Η οικιακή κομποστοποίηση, ένας οικονομικός τρόπος ανακύκλωσης, κερδίζει έδαφος σιγά σιγά, ενώ και άλλες μέθοδοι αρχίζουν να γνωρίζουν ανάλογη υποδοχή από αρκετούς δήμους.Την πρωτιά κατέχει η Ελευσίνα, ένας από τους πλέον επιβαρημένους περιβαλλοντικά δήμους του Λεκανοπεδίου, που στέλνει οικολογικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα (34%). Αλλά αρκετοί ακόμα ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου ξεκινούν ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η Πετρούπολη, που εφαρμόζει οικιακή κομποστοποίηση, «το μεγάλο στοίχημα στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί δήμαρχοι.

Σημειώνεται πάντως ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία είναι ενταγμένοι περίπου 450 δήμοι. Αρκετοί αφήνουν κατά καιρούς αιχμές για το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι το περιεχόμενο των «μπλε» κάδων καταλήγει πολλές φορές στη χωματερή.
Κάποιοι στρέφονται σε δικές τους πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Βύρωνα, ο οποίος εφαρμόζει δικό του σύστημα ανακύκλωσης, ενώ ανάλογη δράση αναλαμβάνουν πέντε μεγάλοι δήμοι της χώρας, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ηράκλειο, οι οποίοι πρόκειται να συστήσουν την «ανταποδοτική ανακύκλωση».
400 ΚΑΔΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣΠερίπου 400 κάδοι κομποστοποίησης είναι μοιρασμένοι σε ισάριθμες κατοικίες της Ελευσίνας. Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στο συγκεκριμένο σύστημα οι δημότες «ανάγκασε» τον δήμο να διαθέσει άλλους 100 κάδους.
Η κυρία Μαρία Χριστάκη, που χρησιμοποιεί την οικιακή κομποστοποίηση εδώ και έναν χρόνο, μόνο καλά λόγια έχει να πει. «Φτιάχνουμε εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα, το οποίο ρίχνουμε στον κήπο μας. Μειώνουμε αρκετά τον όγκο των σκουπιδιών που πετάμε, αφού μέσα στον κάδο ρίχνουμε όλα τα οργανικά, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% των σκουπιδιών», εξηγεί η κ. Χριστάκη, η οποία προσθέτει ότι σήμερα με την ανακύκλωση συσκευασιών και την κομποστοποίηση πετάει την εβδομάδα 1-2 σακούλες σκουπιδιών, ενώ πριν από αυτές τις μεθόδους κατέληγαν στους κάδους 5 σακούλες απορριμμάτων.
Τσόφλια, φλούδες από φρούτα μαζί με κλαδιά αποτελούν το βασικό «υλικό» για να δημιουργηθεί το λίπασμα, ενώ χρήσιμες πληροφορίες δίνει στους κατοίκους και η γεωπόνος του δήμου κ. Σοφία Κάρδαρη.
Ολα τα υλικά τοποθετούνται στον ειδικά σχεδιασμένο κάδο και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση η φύση.
πηγη: ΕΘΝΟΣ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"