ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

1.3.09 Αναρτήθηκε από diogenis
ANNETA ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ

Έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης1 (ΠΣΣ) της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Λετονίας και της Μάλτας. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι οι δημοσιονομικές θέσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Λετονίας επιδεινώθηκαν εμφανώς το 2008 και ότι θα εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται το 2009. Για την Ισπανία και την Γαλλία η επιδείνωση του προγράμματος αντανακλά τα σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που θεσπίσθηκαν ώστε να ληφθούν έγκαιρα στοχευόμενα δημοσιονομικά μέτρα στα κράτη μέλη που έχουν περιθώριο ελιγμών.
Η Ιρλανδία και η Μάλτα για τα μάκρο-δημοσιονομικά προβλήματα καθώς επίσης και προβλήματα ανταγωνιστικότητας, έχουν θεσπίσει μέτρα στήριξης πιο γενικευμένου χαρακτήρα που στοχεύουν σε μια ευρύτερη προσπάθεια εξυγίανσης.
Η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει δημοσιονομικά μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας λόγω του ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη σε θετικά επίπεδα.
Η Λετονία επίσης δεν έχει θεσπίσει δημοσιονομικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της δεδομένου ότι χρειάζεται να ισορροπήσει την οικονομία για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Λόγω του ότι οι προαναφερόμενες χώρες είχαν δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο του 3% για το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εκθέσεις στο πλαίσιο του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις εκθέσεις αναλύονται οι λόγοι υπέρβασης της τιμής αναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος του 3%, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική οικονομική κατάσταση όπως επίσης και άλλους παράγοντες.

ΕΛΛΑΔΑ
Η ανάπτυξη της Ελλάδας κατά την διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας ήταν της τάξεως του 4%. Το ΑΕΠ για το 2008 ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και εξακολουθούσε να βρίσκετε σε θετικά νούμερα το Ιανουάριο του 2009 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η οικονομική ανισορροπία των τελευταίων χρόνων είχε σαν αποτέλεσμα την διόγκωση του δημοσίου και εξωτερικού χρέους που υπερέβη το 3% το 2007 και το 2008. Σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, το χρέος θα ανέλθει σε 3,7% το 2009 πριν στη συνέχεια υποχωρήσει στο 3,2% του ΑΕΠ, το 2010, και στο 2,6% το 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2010 και το 2011 που περιγράφεται στο πρόγραμμα στηρίζεται στη διαρκή περιστολή των δαπανών και, σε μικρότερο βαθμό, στην άνοδο των φορολογικών εσόδων.
Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, η Ελλάδα καλείται:
1) να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες, με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους / ΑΕΠ,
2) να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών,
3) να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών,
4) να βελτιώσει, ενόψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ"