Εκτεταμένη ρύπανση στον Κορινθιακό κόλπο από τις μονάδες αλουμινίου διαπιστώνει ο Κοινοτικός Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Ο κόλπος της Αντίκυρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προγράμματος μέτρων της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ), προκειμένου, έως το 2015, να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση των υδάτων» δηλώνει ο ο κ. Δήμας. Ο κ. Παπαδημούλης επικαλείται στην ερώτησή του έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος του πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου καλύπτεται από κόκκινη λάσπη, η οποία περιέχει βαρέα μέταλλα σε ποσότητες πολύ ανώτερες από τα επιτρεπόμενα όρια καθώς επίσης και ραδιενεργά στοιχεία.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επισημαίνει τον κίνδυνο «ο κόλπος της Αντίκυρας να μην ανταποκριθεί στους στόχους της ΟΠΥ, προσδιορίζοντας ως κύριο πρόβλημα τις εγκαταστάσεις IPPC για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης".
Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου, η πρόληψη ή μείωση των εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, τα ύδατα και το έδαφος πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω των περιβαλλοντικών αδειών που εκδίδονται σύμφωνα με την οδηγία IPPC και την οδηγία για τα απόβλητα από εξορυκτικές δραστηριότητες.
Όπως επισημαίνει όμως από τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι ελληνικές αρχές στην Κομισιόν προκύπτει ότι «189 από τις 293 υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν συμμορφώνονται στην κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι δε διαθέτουν άδεια IPPC, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία κυρίως δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικασία επί παραβάσει «επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε νέες ή επικαιροποιημένες άδειες για μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων εντός της καταληκτικής ημερομηνίας της οδηγίας IPPC, δηλαδή την 30ή Οκτωβρίου 2007». Ο Επίτροπος Δήμας διευκρινίζει ακόμη ότι πρόγραμμα μέτρων που θα ληφθούν από τις ελληνικές αρχές βάσει της οδηγίας ΟΠΥ αναμένεται να δημοσιευτεί το Δεκέμβριο του 2009.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ρύπανση στον Κορινθιακός"