Διαγραφή χρεών για φτωχούς οφειλέτες

29.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Ανάσα σε δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και άλλους πιστωτές δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης για 3 έως 5 χρόνια με καταβολή μέρους της οφειλής- κατώτατο όριο το 10%- και διαγραφή του υπόλοιπου χρέους.
Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση- μέσω Διαδικτύου- με τους φορείς της αγοράς και τους πολίτες, προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο για να κρίνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και με βάση αυτή να λάβει την απόφαση για την υπαγωγή του στη ρύθμιση.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», η διαβούλευση του οποίου θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπουν τα εξής:
Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Μέσω καθορισμένης δικαστικής διαδικασίας, όσοι έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, μπορούν να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά εξοφλώντας με ρεαλιστικούς- βάσει του εισοδήματός τους- όρους ένα μέρος τους, τουλάχιστον το 10%. Το ποσό της μηνιαίας καταβολής προς τους πιστωτές προσδιορίζεται από το δικαστήριο (Ειρηνοδικείο), το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και να τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα, για 3 έως 5 χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Διαγραφή χρεών για φτωχούς οφειλέτες"