Προστασία δασών σε δύο φάσεις

27.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Το προσχέδιο του πρώτου νόμου που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη στους συναρμόδιους φορείς την Δευτέρα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για τις προσεχείς ημέρες.
Με αυτό καθορίζονται σαφώς οι ρυθμίσεις που θα διέπουν το καθεστώς για κάθε καμμένη έκταση, μέχρις ότου αυτή κηρυχθεί αναδασωτέα από την εκάστοτε αρμόδια Περιφέρεια.
Μεταξύ τους ξεχωρίζει η κήρυξη «υπό κτηματογράφηση» των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, αλλά και η αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ισχύουσας ρύθμισης που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης.

Στη συνέχεια (μετά την κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας):
* αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές.
* συστήνεται Ειδική Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου που θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος στο οποίο θα ζητείται να γίνουν οικοδομικές εργασίες

Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.
Τέλος όπως αναμενόταν αναστέλλεται η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων νόμου του 2003 που καθόριζε τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης, λόγω των εμπλοκών που προκαλούσαν τα «παραθυράκια» στην διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου είναι «η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες- δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας».Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η κήρυξη των καμμένων περιοχών της Αττικής ως αναδασωτέων.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Προστασία δασών σε δύο φάσεις"