Μπλόκο στη δόμηση στα καμένα

28.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Φρένο στη δόμηση μέσα στις καμένες εκτάσεις της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Μέχρι την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων από την Περιφέρεια (υπολογίζεται τον ερχόμενο μήνα), επιτρέπονται μόνο επισκευές σε επιλεγμένα κτίρια που είναι νόμιμα, δηλαδή σε δημόσια κτίρια, ειδικές εγκαταστάσεις και έργα, δημόσια έργα και έργα υποδομής τα οποία έχουν χωροθετηθεί, για τα οποία πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια ή τα οποία σήμερα εκτελούνται. Οταν κηρυχθεί η αναδάσωση, σταματά η δόμηση μέσα στις αναδασωτέες εκτάσεις.
Μπλόκο στη δόμηση στα καμένα
Κατ εξαίρεση επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες μόνο στις περιπτώσεις όπου υφίσταται νόμιμη οικοδομική άδεια και μόνο ύστερα από αυτοψία Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για τη διαπίστωση της ακριβούς και νόμιμης χωροθέτησης του κτίσματος.
Στα μη δασικά τμήματα που περιλαμβάνονται εν όλω ή εν μέρει στο περίγραμμα των αναδασωτέων περιοχών και επιτρέπεται η δόμηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, κάθε νέα οικοδομή που θα ανεγείρεται στις εκτός σχεδίου περιοχές των καμένων της Αττικής, θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κτηματολο
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, κάθε νέα οικοδομή που θα ανεγείρεται στις εκτός σχεδίου περιοχές των καμένων της Αττικής, θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κτηματολογίου
Στο μέλλον, σε κάθε νέα οικοδομή που ανεγείρεται στις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα πρέπει να προσδιορίζονται οι γεωγραφικές συντεταγμένες, με την έγκριση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).
Παράλληλα, αναστέλλονται οι διατάξεις του δασικού νόμου του 2003 (Ν. 3208) που αναφέρονται στον ορισμό και στην προστασία του δάσους και των δασικών εκτάσεων και επανέρχονται σε ισχύ τα αντίστοιχα άρθρα του νόμου 998/ 1979 που είναι πιο αυστηρά.

Κατάργηση
Καταργείται έτσι η προϋπόθεση της κάλυψης του 25% για να θεωρηθεί μία έκταση ως δάσος (επανέρχεται το 15%) όπως και το ελάχιστο εμβαδόν των 3 στρεμμάτων. Οι ακάλυπτοι χώροι που περικλείονται από δάσος προστατεύονται ως δάσος. Η κατάργηση των διατάξεων του νόμου του 2003 έχει βεβαίως εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί κατά προτεραιότητα μέσα στον Νοέμβριο και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.
Οι νέες ρυθμίσεις για τα καμένα της Αττικής έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους φορείς στους οποίους παρουσίασε χθες το σχέδιο νόμου η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Πολλοί εκπρόσωποι ζήτησαν να συμπεριληφθούν σε αυτές και οι άλλες καμένες περιοχές της χώρας.
Στη χθεσινή σύσκεψη έλαβαν μέρος οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Κτηματολόγιο ΑΕ, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, ο δήμαρχος Πεντέλης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και της WWF Ελλάς. Συμμετείχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραϊτης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

n «Το σχέδιο νόμου δεν απαντά στο κύριο ζητούμενο για την Αττική μετά τις πυρκαγιές, που είναι η άμεση προώθηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα επαναφέρουν τη δασική βλάστηση εκεί όπου έχει καταστραφεί, με πρώτη από όλες την πράξη κήρυξης αναδασωτέων», σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού και συντονιστής θεμάτων Περιβάλλοντος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σ/ν για τα καμένα της Αττικής.
You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "Μπλόκο στη δόμηση στα καμένα"

  1. Ανώνυμος Said,

    Αν πράγματι η Κυβέρνηση θέλει να σταματήσειτισ καταπατήσεις και τους αποχαρακτηρισμούς των δασών δεν έχει παρά να απαγορεύσει με νόμο την εκτός σχεδίου δόμηση. Τότε δεν θα έχει κκαμιά σημασία αν μια έκταση χαρακτηρίζεται δασική, χορτολιβαδική ή γεωργική αφού δεν θα μπορεί να κτιστεί. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του αέρα.to

    Posted on 29 Οκτωβρίου 2009 στις 9:59 π.μ.