Με δύο εμβληματικούς μονολόγους τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και τον «Ορέστη» του Γιάννη Ρίτσου που θα παιχτούν την Πέμπτη 5 και 6 Αυγούστου, συμμετέχει η Σικυώνια Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Κιάτου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Πόρτο Χελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, που πραγματοποιείται στο Κτήμα Μάνεση από 17/7-22/8/2010.
Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» ένα από τα πλέον γνωστά ποιητικά έργα του Γ. Ρίτσου είναι
ο μονόλογος μιας ηλικιωμένης γυναίκας προς ένα νέο που θα δεχτεί το χείμαρρο της δραματικής της εξομολόγησης με τις συμβάσεις τις ματαιώσεις, τις διαψεύσεις.
Η στοιχειωμένη φράση «άφησέ με να’ ρθω μαζί σου» θα εμφανίζεται πολλές φορές σαν ένα επαναλαμβανόμενο μουσικό μοτίβο η γυναίκα δεν θα τολμήσει να ακολουθήσει το νέο. Και αυτός θα παραμένει απλός παρατηρητής σε έναν κόσμο που ολοκλήρωσε τον κύκλο του και έφτασε στην παρακμή του.
Τη Γυναίκα με τα μαύρα ερμηνεύει η Ακριβή Καλδίρη και το νέο ο Κώστας Συργιάνος.
Η διδασκαλία-σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Καρβουντζή και οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη. Τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» (1ο μέρος) του Μπετόβεν ερμηνεύει ο Νίκος Μπράβος.
Στον «Ορέστη» ο Γ. Ρίτσος διαπραγματεύεται το δικό του δίλημμα στράτευση ή αυτονομία. Το ποίημα είναι το κλειδί για να εισχωρήσει στο άδυτο μιας ψυχής.
Είναι ένα από τα αρτιότερα δημιουργήματα του ποιητή επειδή πηγάζει από γνήσιο βίωμα. Ο Ρίτσος είναι ένας αγωνιστής που κινείται πάνω σε ένα τμήμα του κύκλου αλλά τα μάτια του δεν παύουν να ερευνούν ολόκληρο τον κύκλο.
Τα διλήμματα τον καθιστούν άνθρωπο τραγικό. Ο Ορέστης επιστρέφει για να εκπληρώσει ότι η μοίρα του έχει ορίσει. Αρνείται να γίνει εκδικητής και προσπαθεί να αναιρέσει την επιβεβλημένη πράξη. Επιβεβλημένη από αυτήν που είναι «¨κλεισμένη ασφυκτικά σε μια στιγμή παρωχημένου χρόνου». Τέλος υποτάσσεται σε μια μοίρα που είναι γι’ αυτόν, πέρα απ’ αυτόν. Ακροβατεί στο ερώτημα της ελεύθερης βούλησης και της επιβολής της βούλησης των άλλων.
Ο Πυλάδης, βουβό πρόσωπο είναι ο δέκτης των εσωτερικών συγκρούσεων. Στο ρόλο του Ορέστη είναι ο Νίκος Μπράβος. Τον Πυλάδη υποδύεται ο Κώστας Συργιάνος. Διδασκαλία-σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Φωτισμοί Τάκης Αθανασόπουλος.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η συμμετοχή της Σικυώνιας σκηνής στο διεθνές φεστιβάλ στο Πόρτο Χέλι"