Οι ορκωμοσίες

Σαν μπαλίτσες που κρεμιούνται σε χριστουγεννιάτικο δένδρο αναρτώνται καθημερινά οι ορκωμοσίες των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Και δως του χαιρετισμοί, και δως του πρόλογοι, και δως του φιλοφρονήσεις και κομπλιμέντα. Υπήρξαν και οι υπερβολές στους συμβολισμούς με τον Σταματόπουλο να ανακοινώνει ορκωμοσία στο ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος … Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε συνέχεια με κάνα άλλον να εμφανίζεται σαν τη Σαρρή, ντυμένος χριστουγεννιάτικα και να τραγουδά «Αφρικανέ, αφρικανέ …» !

Θα ντυθούν κανίβαλοι ;

Έτσι όμως όπως προβλέπονται τα πράγματα με τον «Καλλικράτη» και τις περικοπές, ίσως να φτάσουμε στο σημείο να λέμε «μακάρι να ντυνόντουσαν χριστουγεννιάτικα». Σύμφωνα με το νόμο οι περικοπές είναι τεράστιες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από 1η Ιανουαρίου οι υπάλληλοι των δήμων θα πληρώνονται από τα έσοδα των δήμων. Γι’ αυτό και γίνεται η σχετική πρεμούρα με τα αποθεματικά του κάθε δήμου. Αν σκεφτούμε ποιοι δήμοι χρωστάνε και ποιες δυνατότητες έχουν σε έσοδα, τότε οι υπάλληλοι θα τον δουν τον … Αφρικανό να τους τρέχει ! Αν ο δήμος δεν έχει, μισθοί δεν θα πληρώνονται.

Η καυτή πατάτα

Η καυτή πατάτα των περικοπών και των εσόδων στους δήμους πέφτει στα νεούδια. Σε όλες τις ορκωμοσίες μέχρι τώρα έχουν γίνει ιδιαίτερες μνείες στο ταμείο. Ξέρουν οι νέοι ότι όχι μόνο θα πρέπει να εισπράττουν, αλλά δε θα μπορούν να κάνουν και μεταφορές κονδυλίων από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, γιατί εισροές θα υπάρχουν μόνο από τους δημότες. Δεν συζητάμε για εξυπηρετήσεις δανείων που εκεί θα πέσει το γέλιο της αρκούδας. Ο μεγάλος βραχνάς θα γίνει η μισθοδοσία γιατί εκεί κανείς δεν έχει την παραμικρή υπομονή και ανεκτικότητα.

Τα ταμειακά υπόλοιπα

Πολλές φορές στους δήμους υπάρχουν ταμειακά υπόλοιπα που βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, ή ξαφνικά εμφανίζονται υποχρεώσεις από δάνεια που είχαν παρθεί και η αποπληρωμή τους θα ξεκίναγε σε μεταγενέστερο χρόνο κατόπιν σχετικής συμφωνίας. Θα περιμένουμε να δούμε πόσοι δήμαρχοι στην Κορινθία θα ανοίξουν το συρτάρι και θα βρουν μέσα μπικικίνια. Γιατί τα χαρτιά μπορεί να λένε διάφορα, τα λογιστικά να φαίνονται παραδεισένια, αλλά μόλις ανοίξει το συρτάρι να έχει μέσα μόνο σουσάμια από κάνα κουλούρι. Και τότε θα αρχίσουν τα γλέντια …

Πρόβλημα τα δάνεια

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί δήμοι έχουν αναγκαστεί να συνάψουν στα μουλωχτά μικρής διάρκειας δάνεια για να έχουν ρευστότητα. Τώρα και αυτή η λύση θα είναι φοβερά δύσκολη, αφού δεν θα έχουν και πολλά πράγματα για να πείσουν την τράπεζα να χορηγήσει. Με τα ακίνητα πλέον οι τράπεζες δεν «πέφτουν» – έχουν μαζέψει τόσα και τόσα άλλωστε από τα διάφορα κανόνια – αφήστε που δεν ξέρουμε και ακριβώς τι προβλέπει το μνημόνιο με τις περιουσίες των δήμων, αν δηλαδή τους ανήκουν ή έχουν ήδη υποθηκευτεί για το γενικό κρατικό χρέος.

Θα τολμήσω μια πρόβλεψη

Σχετικά με όλα αυτά, θα τολμήσω μια πρόβλεψη τώρα που είναι νωρίς. Εικόνα ακριβή για τα οικονομικά των δήμων δεν έχω – εδώ δεν έχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι και σίγουρα δεν έχουν οι νεοεκλεγμένοι – αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον σε 3 δήμους στην Κορινθία θα γίνει πατατράκ με τη σχετική εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο οικονομικό του σκέλος. Μην ξεχνάτε ότι ήδη το κράτος χρωστάει λεφτά στους δήμους, οι δήμοι αυτά τα λεφτά τα χρωστάνε αλλού με τη σειρά τους, όμως δεν εμφανίζονται πουθενά ως χρέη στους δήμους. Κάποια στιγμή θα πρέπει αυτά να μεταφραστούν σε ρευστό και τότε … θα αρχίσουν οι κανονιές !

Η δικαιολογία του επιτρόπου

Μέχρι τώρα η μόνιμη επωδός που ακουγόταν από τα λογιστήρια των δήμων όταν χρώσταγαν κάπου, ήταν ότι έχουν σταλεί τα εντάλματα στον επίτροπο και εκείνος καθυστερούσε είτε να τα υπογράψει, είτε να τα προωθήσει. Αυτά τα εντάλματα είχαν αναφορά στο λογιστήριο του κράτους, το οποίο σήμερα ξέρουμε ότι έχει λεφτά (δανεικά) μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Μετά την 1/1 η δικαιολογία του επιτρόπου πάει περίπατο. Ο δήμος θα πρέπει να βγάζει από το συρτάρι του και ο ίδιος θα είναι επίτροπος του εαυτού του. Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές !

Τι γίνεται με τα χρέη

Όλοι σχεδόν οι δήμοι έχουν φοβερές εκκρεμότητες από μη καταβληθέντα ποσά από διάφορες επιδοτούμενες δραστηριότητες που έκαναν μέσω της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτές οι δραστηριότητες γινόντουσαν συνήθως από δημοτικές εταιρείες. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει λέπι αλλά αυτές οι οφειλές παραμένουν και κάποιοι άνθρωποι διεκδικούν τα λεφτά τους. Κανείς δεν ρώτησε τους εμπνευστές του «Καλλικράτη» τι θα γίνει με αυτά τα ποσά.

Οι δημοτικές εταιρείες

Εκείνο που επίσης ξέρουμε είναι ότι το κράτος προσανατολίζεται στο ταχύτατο κλείσιμο τέτοιων εταιρειών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εαυτούς τους. Ή οι δήμοι θα επιλέξουν να τις υιοθετήσουν, ή να κλείσουν και τις δικές τους εταιρείες. Όμως στην εκκαθάριση θα πρέπει να καταβληθούν τα χρέη τους που θα μοιάζουν εκείνη την ώρα με τοξικό ομόλογο κατηγορίας πυρηνικού αποβλήτου. Και ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχει κάποια τέτοια πρόβλεψη.

Το απευκταίο σενάριο

Προκύπτει λοιπόν ένα εφιαλτικό σενάριο. Αν η κεντρική εξουσία έχει αποφασίσει να βγάλει από πάνω της αυτά τα χρέη, μεταφέροντάς τα στην πλάτη των νεοσύστατων δήμων και περιφερειών, τότε θα μιλάμε για κανονικό πανικό. Ακόμα και δήμοι που έχουν πλεονασματικά ή γεμάτα ταμεία, πιθανώς εν μια νυκτί να βρεθούν και χρεωμένοι από πάνω. Αλήθεια, υπάρχει κανένας δήμαρχος στην Κορινθία που να έχει εξετάσει αυτά τα σενάρια ; Μη γελάτε … Αυτές οι κουβέντες θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν τις εκλογές και όχι όλες οι φανφάρες και οι σάλτσες που ακούσαμε και διαβάσαμε …


Κουιζ

Ποιος κορίνθιος πολιτικός του χώρου της αυτοδιοίκησης έχει βρει κανονικά το μπελά του με νεαρό που του ζητά επιτακτικά δουλειά ; Του είχε υποσχεθεί αποκατάσταση και μάλιστα σε περίοπτη θέση με καλές μηνιαίες απολαβές. Τώρα όπου πάει τον βλέπει μπροστά του και πάντα ξέρει από πριν τι θέλει να του πει «ιδιαιτέρως» ….



Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου
Στήλη Ευχήνορας
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τα μικρά σχόλια του Ευχήνορα - Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 26/12"