Πέντε τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επέρχονται με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην αλλαγή του "νόμου περί ευθύνης υπουργών", τόνισε ότι είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, "ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα". Υπενθύμισε επίσης, ότι η ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, υπενθύμιση η οποία είχε, μάλλον, ως αποδέκτη την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 3126/2001 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι για την ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ακόμη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το ν/σ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Υπ. Δικαιοσύνης, καταργούνται όλες οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές, επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, γίνεται υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους, δημιουργείται γνωμοδοτικό συμβούλιο πριν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και δεσμεύονται κάθε είδους τίτλοι και χρηματοπιστωτικά προϊόντα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού.

Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα της εξεταστικής για την υπόθεση της Ζήμενς

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens θα συνέλθει σήμερα το πρωί, για την καταληκτική συνεδρίαση, πριν από την κατάθεση του πορίσματος της.

Επίσης, απάντηση σε όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον REAL FM, ότι μέχρι σήμερα η Βουλή δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα λογαριασμού ενός πολιτικού, έδωσε με ομόφωνη απάντηση της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Από πολλών μηνών, αναφέρεται, η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδίως ζητήσει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.

Πλην, όμως, για την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία υπήρξε δυσμενής κριτική, ανταπόκριση υπήρξε μόνον από την Τράπεζα Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και τη Βουλή, ενώ τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επίτροπο για τον καταλογισμό.

«Το περισσόν του πονηρού εστί», καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.



Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επιπλέον, στην σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συζητήσεις στο Eurogroup και το Εcofin.



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αλλαγές στον νόμο "περί ευθύνης υπουργών""