Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ, ανέφερε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να μιλήσει σαφώς εάν το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχθεί την αύξηση των κονδυλίων του υπάρχοντος ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

Ο επίτροπος των Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, έχει ήδη αναφέρει ότι στο ταμείο διάσωσης των 440 δισ. ευρώ πρέπει να δοθούν μεγαλύτεροι πόροι και εξουσίες. Διαχωρίζοντας όμως της θέση της, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η δήλωσή της δεν αποτελεί σχολιασμό των προτάσεων του επιτρόπου Ρεν.

Η ίδια τόνισε ότι το ταμείο έχει κληθεί μέχρι τώρα να συνδράμει οικονομικά την Ιρλανδία, και έτσι αυτό διαθέτει αρκετά κεφάλαια, αλλά «την ίδια στιγμή προσθέτουμε - όπως έχουμε κάνει από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση - ότι στηρίζουμε το ευρώ και θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για τη σταθερότητά του: όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν βήμα-βήμα».

«Όχι» σε διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας ΕFSF. «Δεν θέλω να το σχολιάσω τώρα» δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την ανακίνηση του θέματος εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επιτρόπου Όλι Ρεν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι μόνον μία χώρα - η Ιρλανδία - έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνοντας πως «ούτε φρόνιμο αλλά και ούτε απαραίτητο» είναι να γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για τη διεύρυνση της ασπίδας προστασίας. Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία απορροφά μόνον το 10% του μηχανισμού και μένει διαθέσιμο το άλλο 90%.

Σόιμπλε: Ζητείται μία συνολική λύση

Οι χώρες της ευρωζώνης επιζητούν μια συνολική λύση στην κρίση που πλήττει το ευρώ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες που επισκέπτονταν το Βερολίνο. Σκοπός δεν είναι να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα, σημείωσε.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως αναμένει ότι ως το Μάρτιο θα έχει προκύψει η συνολική αυτή λύση, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το τι αναμένει ότι θα περιλαμβάνει αυτή. Αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν τρόπους για να καταστεί πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε εξάλλου αυτούς που δημοσιοποιούν τις προτάσεις τους πολύ νωρίς, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Θα πρέπει να σας ζητήσω να καταλάβετε ότι κάποιος δεν μπορεί να συζητάει κάθε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε. Ο Μπαρόζο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα χρηματοδότησης».

Συνάντηση Μέρκελ με Στρος-Καν

Συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντικείμενο της συνάντησης στην καγκελαρία ήταν η κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες-μέλη για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών καθώς και τα μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει διατυπώσει επανειλημμένα κριτική για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας και το πρόβλημα αυτό συνιστά για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.


Πηγή : Καθημερινή
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μέρκελ: «Θα κάνουμε τα πάντα για το ευρώ»"