Συνάντηση με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κύριο Γιώργο Δέδε είχε την Τρίτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόγραμμα και τους στόχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ εθίγησαν θέματα που άπτονται της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κορινθία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Νομό, όπως το χωροταξικό, τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα έργα του νέου αυτοκινητοδρόμου και του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς και τα αγροτικά και κοινωνικά. Συζητήθηκαν οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα που προέκυψαν για την περιφερειακή διοίκηση εξαιτίας του Καλλικράτη. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Ανταποκρίθηκα με χαρά στο κάλεσμα του νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργου Δέδε. Είχαμε μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, και θα ήθελα με την ευκαιρία να τον συγχαρώ για την εκλογή του και να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Οι νέες Περιφέρειες έχουν επιβαρυνθεί με έναν τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Πέρα από τον αναπτυξιακό τους ρόλο και την ευθύνη του σχεδιασμού της περιφερειακής πολιτικής και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων, έχουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στον τομέα του περιβάλλοντος και του χωρικού σχεδιασμού, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας, της εξυπηρέτησης του πολίτη εν γένει. Είναι αυτονόητο ότι η εύρυθμη λειτουργία τους και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται ευθέως από τους πόρους που θα διατεθούν από την Κυβέρνηση στην περιφερειακή διοίκηση.

Δυστυχώς, σε αυτό ακριβώς το σημείο, στην κατανομή δηλαδή των πόρων και στη χρηματοδότηση, έγκειται η προχειρότητα του «Καλλικράτη». Στο νόμο προβλέπεται χρηματοδότηση των περιφερειών από το 4% των συνολικών εσόδων από τις εισπράξεις ΦΠΑ και από το 2,4% των συνολικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος. Όμως ήδη οι προβλέψεις της Κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα έχουν πέσει έξω κατά πολύ και η παρατεινόμενη ύφεση θα σημάνει απώλειες και για την περιφερειακή διοίκηση. Γεννώνται λοιπόν αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα των νέων περιφερειών και για το κατά πόσο θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το ρόλο τους. Σε περίπτωση δε που κάποια περιφέρεια εμφανίσει χρέη, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά. Προβλέπεται μία διαδικασία εξυγίανσης κατά την οποία τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, απαγορεύονται οι προσλήψεις και περιορίζεται η χρηματοδότηση επενδύσεων. Με άλλα λόγια, πόροι που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε επενδύσεις θα πάνε στην αποπληρωμή χρεών. Η Κεντρική Κυβέρνηση μεταθέτει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να παρέχει οικονομική στήριξη ή εγγύηση, τουλάχιστον στο επενδυτικό/ αναπτυξιακό κομμάτι.

Το έργο των νέων αιρετών της περιφερειακής διοίκησης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, όχι μόνο εξαιτίας των ριζικών αλλαγών που έφερε ο Καλλικράτης στη δομή και τις υπηρεσίες, αλλά και λόγω των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν και που θα δημιουργηθούν εξαιτίας του πρόχειρου και κοντόφθαλμου σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ευελπιστώ ότι η νέα ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα εκτιμήσει με αίσθημα ευθύνης και δικαίου τις ανάγκες της Κορινθίας και, σε συνεργασία με τους νέους Δήμους, θα προωθήσει το σύνολο των αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων, που είναι απολύτως αναγκαία για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Διαβεβαίωσα τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη ότι από την θεσμική μου θέση και την ιδιότητα μου ως αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, θα σταθώ αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κορινθία και στην ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργο Δέδε"