Η υλοποίηση των έργων με συμβάσεις παραχώρησης (ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ), κινδυνεύει σήμερα να ακυρωθεί, εξαιτίας αδικαιολόγητων κυβερνητικών παραλείψεων και καθυστερήσεων.

Δεν είναι δυνατόν μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ αντί να επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης και τα έργα να ολοκληρώνονται, αυτά να κινδυνεύουν να διακοπούν.

Η πόρτα της διακοπής των έργων έχει ανοίξει πλέον, αφού η μία μετά την άλλη Τράπεζα που δανειοδοτούν την κατασκευή των έργων διακόπτουν τη ροή χρηματοδότησης, εξαιτίας των τραγικών παραλείψεων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων (στη διαδικασία απαλλοτριώσεων, στη χορήγηση των αναγκαίων αδειών, στην οριστικοποίηση του βασικού σχεδιασμού, στη μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ).

Το πρόβλημα είναι τεράστιο..Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και για την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, που θα οδηγήσει στην ακύρωση των έργων παραχώρησης με καταστροφικές συνέπειες, τόσο στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ θα επιφέρει μείωση της ανάπτυξης και προφανή τεράστια αύξηση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα , αλλά ….προκλητικά αδρανεί ! Την αδράνεια αυτή της κυβέρνησης θα κληθεί να την πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ως αποζημίωση στους εργολάβους. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην περίπτωση της λύσης της σύμβασης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, όπου θα καταβληθεί μάλιστα και αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο, χωρίς αυτός να έχει κατασκευάσει ούτε ένα μέτρο.

Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να δράσει και όχι μόνο να παρακολουθεί με προκλητική αφασία το πρόβλημα.
Πρέπει άμμεσα να προχωρήσει, επιτέλους, στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τις οποίες είναι αποκλειστικά η ίδια και μόνο υπεύθυνη , ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες επιπτώσεις από την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και τη διακοπή των έργων.

Ας αντιληφθεί , επιτέλους, τι είναι καλό για τον τόπο, και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Ας κατανοήσει ότι η κατασκευή των έργων υποδομών παραμένει ύψιστη εναλλακτική εξόδου από την κρίση και την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου.


Πηγή : Politis-gr.com
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κινδυνεύουν με διακοπή οι ‘Δρόμοι Ανάπτυξης’"