Τα Θεοφάνεια είναι μία λαμπρή Χριστιανική γιορτή.
Είναι απο τις λίγες στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου είναι καθολική.
Μόνο με την Ανάσταση μπορεί να συγκριθεί και αυτό όχι τυχαία..
Η ανθρώπινη ψυχή δυσκολεύεται στα δράματα και αναζητά την πανηγυρική λύτρωση..

Τα Θεοφάνεια κατεβάζουν ολόκληρες τις πόλεις στην παραλία και τα νερά.
Σε κλίμα χαρμόσυνο και πανηγυρικό. Ολες οι ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα συμμετέχουν ισότιμα στην τελετουργική μεταφορά του βαπτίσματος του ιδρυτή του Χριστιανισμού...


Η λέξη Θεοφάνεια σημαίνει φανέρωση/αποκάλυψη του Θεού και αναφέρεται στην φανέρωση της Αγίας Τριάδας, που έγινε κατά τη Βάπτιση του Χριστού.
Η Βάπτιση του Χριστού συμβολίζει τη παλιγγενεσία του ανθρώπου έχοντας έτσι μεγάλη σημασία, γι΄ αυτό και μέχρι το Τέταρτο αιώνα οι χριστιανοί γιόρταζαν Πρωτοχρονιά στη Βάπτιση του Χριστού στις 6 Ιανουαρίου. Μετά τον Τέταρτο αιώνα μ.Χ. καθιερώθηκε ξεχωριστή γιορτή για την γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ τα Θεοφάνεια εορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου.

Αυτή ακριβώς η διαδικασία δεν αποτελεί παρά μόνο ακριβώς πιστή επιβίωση των αρχαίων δοξασιών. Οι αρχαίοι π.χ. Αθηναίοι είχαν τη τελετή (διαδικασία) των γνωστών «Πλυντηρίων» όπως την αποκαλούσαν κατά την οποία μετέφεραν «εν πομπή» στην ακτή του Φαλήρου το άγαλμα της Αθηνάς. Εκεί το έπλεναν με θαλασσινό νερό για να το καθαρίσουν από ρίπους και να ανανεωθούν οι ιερές δυνάμεις του αγάλματος.

Το τελετουργικό αυτό λοιπόν είναι ριζωμένο στην συνείδηση του Ελληνα χιλιάδες χρόνια για αυτό και έχει αυτή την παλλαϊκή συμμετοχή..!
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Γιατί τα Θεοφάνεια κατεβάζουν τους πολίτες στην θάλασσα..."