Τις μεγαλύτερες δημοσκοπικά απώλειες το ΠΑΣΟΚ τις παρουσιάζει προς τις λεγόμενη παραδοσιακή αριστερά. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κόμμα του Κουβέλη εμφανίζουν αξιοσημείωτη παρουσία, με τους δύο πρώτους να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δυναμική τρίτου κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας με την αντιμνημονιακή του ρητορεία και την προσπάθεια να υπερασπιστεί τους «αγανακτισμένους», ακόμα και της «πάνω πλατείας», έχει να επιδείξει συμπάθειες από όλα τα πολιτικά στρώματα.

Με αύξηση εμφανίζεται και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να παρουσιάζει την ίδια τάση. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως αυτός είναι και ο λόγος που η Αλέκα Παπαρήγα δείχνει να βάζει πλάτη σε επιλογές της κυβέρνησης, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα Τσίπρα.

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να έχει δώσει χειραψία με τον Γιώργο Παπανδρέου στο παρασκήνιο. Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα των ΤΑΞΙ.

Ο Κουβέλης ανοίγει τις πόρτες του ακόμα και στους πιο φιλελεύθερους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, τους παλαι ποτε εκσυγχρονιστές. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί αφ’ ενός να πιάσει το 3% που απαιτείται και να μπει στη Βουλή και αφ’ ετέρου να προβληθεί ως προσωπικότητα υπεράνω διαχωρισμών.

Από αυτούς τους παραδοσιακούς εκφραστές τις αριστεράς το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ανοίγει μέτωπο μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στοχοποίηση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στις επιθέσεις κατά πολιτικών υπήρξε κεντρική επιλογή της Ιπποκράτους. Όσον αφορά σε αυτή την τακτική στο κόμμα υπήρξαν δυο… σχολές σκέψεις.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Τσίπρας μετατρέπεται σε παράγοντα βεληνεκούς που δεν έχει. Κάποιοι άλλοι πόνταραν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας τα οποία αν λειτουργήσουν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα απομονωθεί.

Άλλωστε η δεύτερη σχολή σκέψης σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επωφελήθηκε ποτέ εκλογικά όταν παρείχε πολιτική κάλυψη στο αλαλούμ που ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Το ΚΚΕ έχει τόσες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ που μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί η συνεχιζόμενη μεταφορά ψηφοφόρων. Το Κουμουνιστικό Κόμμα μπορεί να έλκει αρκετούς πασόκους, όμως φοβίζει περισσότερους. Το τελευταίο βέβαια δείχνουν να το έχουν συνειδητοποιήσει στον Περισσό, εξ ου και οι δηλώσεις για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ή η αποφυγή κινητοποιήσεων εντός του καλοκαιριού.

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης θεωρείται σταθερός σύμμαχος, έστω και αν κανείς από τις δύο πλευρές δεν το παραδέχεται ανοιχτά. Σίγουρα στο ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν να μπει στη Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά παρά οποιοδήποτε άλλο κόμμα, το οποίο φλερτάρει σοβαρά με αυτό το ενδεχόμενο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις"