Κατά τρεις μονάδες, σε «CA» από «CAA1», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο οίκος αξιολόγησης Moody's θέτοντας την οικονομία στον προθάλαμο της χρεοκοπίας.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας βρίσκεται στο 100%, αναφέροντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Όπως εξηγεί, η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, "σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες".

Εκτιμά ότι το σχέδιο για την Ελλάδα που υιοθέτησε η ευρωζώνη θα υποβοηθήσει στη σταθεροποίηση και εν τέλει στη μείωση του χρέους της χώρας. Προσθέτει, όμως, θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ επί σειρά ετών και θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική απειλή για την εφαρμογή δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Moody's αναφέρει ότι θα επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων.

Σημειώνεται πως η κατηγορία "CA" είναι η προτελευταία βαθμίδα στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης του Moody's.

Ψυχραιμία στην Αθήνα

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αντίθεση με προηγούμενα περιστατικά υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση (Ο Ευαγ. Βενιζέλος βρίσκεται, άλλωστε, στις ΗΠΑ για επαφές με το ΔΝΤ και Αμερικανούς πολιτικούς).

"Πιθανώς, να έχουμε κι άλλες αντιδράσεις. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια τώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο "Ράδιο 9".

"΄Ισως μάλιστα θα πρέπει να κόψει και την συνδρομή του το υπουργείο Οικονομικών, γιατί νομίζω ότι πληρώνει κάποιες συνδρομές και η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτούς τους οίκους για να παίρνει τ’ αποτελέσματα", πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

"Εμείς, δεν νομίζω ότι τα χρειαζόμαστε πλέον", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών οι αξιολογήσεις των οίκων δεν έχουν καμία πρακτική αξία.

Πηγή : enet.grYou can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο προτελευταίο σκαλί της Moody's τα ελληνικά ομόλογα"