Νέα χρέη στα νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία που ζητούν επιπλέον κρατική επιχορήγηση, είναι μερικά μόνο από τα αγκάθια που προέκυψαν κατά τον νέο έλεγχο της οικονομίας που ξεκίνησε από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Σε συναντήσεις που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους οι εμπειρογνώμονες της τρόικα ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη οι παρεμβάσεις στο στενό και τον ευρύτερο δημοσίου τομέα, οι οποίες έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου.
Ο περιορισμός των ανενεργών δημοσίων οργανισμών και των υπαλλήλων με πλήρη αμοιβή που υπηρετούν σε αυτά συνεχίζουν να υφίστανται. Οι προβληματικές ΔΕΚΟ συνεχίζουν να παράγουν ελλείμματα έστω και με μειωμένους ρυθμούς ενώ τα προγράμματα εξυγίανσης έχουν σταματήσει.
Στον τομέα της υγείας τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να σωρεύουν χρέη τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ στα μέσα του χρόνου. Τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν στα μέσα του χρόνου – πριν από το άνοιγμα που παρουσιάστηκε στο ΙΚΑ- ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ και οι δήμοι άλλο 1 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη ύφεση, από ό,τι ήταν η αρχική πρόβλεψη, απειλεί πλέον να ανατρέψει τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 5,3% έναντι 3%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και 3,5% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων θα αποτελέσει το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ωστόσο εάν οι δανειστές μας επιμείνουν στους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ ή κατά 5 δισ. ευρώ, τίθεται ζήτημα νέων μέτρων.
Αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών είναι το ενδεχόμενο να χρειαστεί να διαπραγματευθεί με τη Τρόικα όχι μόνο την αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.
Μήπως δηλαδή με βάση τις νεώτερες προβλέψεις για την ύφεση εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η μείωση του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση εκτιμάται ότι η Τρόικα θα είναι κατηγορηματικά αντίθετη, οπότε θα απαιτηθούν και νέα μέτρα, με τον υπουργό Οικονομικών να δεσμεύεται απλώς ότι δεν θα θιγούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη, αφού το επιχείρημα του υπουργείου οικονομικών ότι όλα οφείλονται στην ύφεση δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό ακόμη και αν η ύφεσης φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Μπορεί δηλαδή να πειστούν ότι η υψηλή ανεργία και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η βασική αιτία για την τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά όχι και τα χρέη δήμων και νοσοκομείων. Το κρίσιμο σημείο θα είναι η αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα για την 6η δόση.
0 Response to "Κυβέρνηση και τρόικα ξαναγράφουν τους στόχους"