Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την αστοχία 4,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και εν όψει της έλευσης των επικεφαλής της τρόικας την προσεχή εβδομάδα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζει τη δραματική υστέρηση των εσόδων και την κόπωση των δαπανών και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί σε νέα βάση με την τρόικα. Μόνο που τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη δεν στέλνουν και τόσο θετικά μηνύματα. Η λήψη νέων μέτρων δεν αποκλείεται να αποτελέσει μονόδρομο και αυτή τη φορά.

«Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα», δήλωνε χθες στο Σκάι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας τη λέξη «πρέπει», για να προσθέσει λίγα δευτερόλεπτα μετά, ότι σε κάθε περίπτωση «δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Είναι προφανές πλέον ότι νέα μέτρα θα ληφθούν. Εξετάζεται το είδος αυτών -αν και ο κ. Βενιζέλος θέλει να προσβλέπει σε κορύφωση των εσόδων, κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Μόνο που οι έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, η νέα περαίωση, τα τέλη κυκλοφορίας και όλα όσα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε άμεσα δεν σώζουν την κατάσταση του προϋπολογισμού. Τα έσοδα υστερούν κατά 3,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες εμφανίζουν υπέρβαση κάπου 1 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου, παραπέμποντας στη βαθιά ύφεση, σημείωναν ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων ως προς την αναθεώρηση των στόχων, και δη του ελλείμματος που δύσκολα θα πέσει στο 7,6% φέτος. Αλλωστε και ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να βλέπει το απαισιόδοξο σενάριο για ύφεση πάνω από 4,5% -αν και ο ίδιος θα ήταν «ευτυχής», όπως δήλωσε, με το αισιόδοξο, το οποίο για την ώρα κινείται στο 3,8-3,9%.

Πού εστιάζουν

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν στην «Ε» ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές, ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εστιάζει σε 4 τομείς:

1 Την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην του αφορολογήτου ορίου των 8.000 ευρώ, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει «κουρευτεί», μέσω της υποχρεωτικής προσκόμισης των αποδείξεων. Μεταξύ αυτών που εξετάζουν, είναι οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα ζωής, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, τα δίδακτρα φροντιστηρίων και τα ιδιαίτερα κ.λπ. Το μέτρο θα έχει αποτελέσματα από τους πρώτες μήνες του επόμενου έτους, καθώς θα κόψει ουσιαστικά τις όποιες επιστροφές φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους και θα αυξήσει περαιτέρω τον φόρο εισοδήματος για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

2 Την επίσπευση του ενιαίου μισθολογίου με υιοθέτηση ενός ενδιάμεσου σκληρού σεναρίου, που θα προβλέπει μεν την εξίσωση του βασικού μισθού με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα κόβει δραστικά τα επιδόματα, περιορίζοντας το μηνιαίο ύψος των αποδοχών στο όριο των 1.800 ευρώ. Η εφαρμογή του μεταφράζεται σε όφελος 1 με 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

3 Την πλήρη ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Οποιαδήποτε απόδοση είναι συν», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, σημειώνοντας πως στο Μεσοπρόθεσμο δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ φέτος από τη φοροδιαφυγή.

4 Την επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων. Με εγκύκλιό του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών το συντομότερο δυνατόν και καλεί τους συναδέλφους του υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. *




Πηγή : enet.gr





You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ομολογία της αποτυχίας και προοίμιο νέων μέτρων"