Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ
Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες πόσου άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο καθώς το αδίκημα είναι διαρκές ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πρόθεση να στραφεί πρώτα προς τους μεργαλο-οφειλέτες. «Δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου.

Οι οφειλέτες του δημοσίου είναι συνολικά 900 χιλιάδες και το σύνολο του ποσού των οφειλών είναι 41,1 δισ. ευρω. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, από σήμερα οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους και θα τους γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνεχεία και ανάλογα με την αντίδραση των οφειλετών θα ακολουθήσει η εφαρμογή του νόμου.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα «εξεταστούν» κατ' απόλυτη προτεραιότητα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο αυτόφωρο από σήμερα οι οφειλέτες του δημοσίου"