Ελεύθερη πτώση αναμένεται στα τμήματα που οδηγούν στο Δημόσιο. Βουτιά των βάσεων σε παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές. Μείωση σε πολυτεχνικές - ιατρικές και σε σπουδές για κορεσμένα επαγγέλματα

Η αγωνία των υποψήφιων φοιτητών μεγαλώνει αφού το υπουργείο όλο και καθυστερεί να ανακοινώσει τις βάσεις. Τις βάσεις που όπως όλα δείχνουν θα είναι σε ελεύθερη πτώση.

Την πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και η έκρηξη της ανεργίας. Οι μειωμένες προσδοκίες των υποψηφίων για απασχόληση στο Δημόσιο, καθώς και ο κορεσμός πρώην περιζήτητων επαγγελμάτων αναμένεται να ρίξουν αισθητά το "κατώφλι εισόδου" σε μια σειρά από σχολές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών τμημάτων και των "καθηγητικών" σχολών, η οποία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 μόρια, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές.

Η αισθητή πτώση που προοιωνίζεται για τα συγκεκριμένα τμήματα δεν σχετίζεται μόνο με τις χειρότερες επιδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά και με τους λιγοστούς διορισμούς εκπαιδευτικών που έγιναν για το νέο σχολικό έτος και κατ΄ επέκταση τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν εφεξής οι υποψήφιοι για διορισμό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η "στρόφιγγα" των διορισμών στον δημόσιο τομέα έτσι κι αλλιώς δείχνει ότι κλείνει και ως εκ τούτου όλες οι ειδικότητες που οδηγούν σε αυτές τις θέσεις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές- έχουν πλέον μικρότερη ζήτηση και χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με αρκετές περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές οι οποίες, παρά το κύρος που συνεχίζουν να έχουν, αρχίζουν να θεωρούνται κορεσμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ιατρικά τμήματα, όπου αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών, τα οδοντιατρικά και κτηνιατρικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κεντρικά παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης θα υποχωρήσουν από 300 έως 500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα της επαρχίας η πτώση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Από 250 μόρια για τα τμήματα του ΕΜΠ έως και πάνω από 500 για τα επαρχιακά θα κυμανθεί η πτώση στα πολυτεχνικά.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η γενικευμένη πτώση που αναμένεται θα έχει και ορισμένες εξαιρέσεις. Οι στρατιωτικές σχολές προσφέρουν φέτος λιγότερες θέσεις στους υποψηφίους, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα η βάση στη Σχολή Ευελπίδων μπορεί να “σκαρφαλώσει” στα 17.500 μόρια, ενώ το ιατρικό (στρατιωτικό) Θεσσαλονίκης να φτάσει ακόμη και τα 19.500 μόρια.

Όσον αφορά τις αστυνομικές, η αύξηση των εισακτέων θα συγκρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τις ανεβάσει εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τέλος επισημαίνεται ότι με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τη Δευτέρα, αν δεν το αλλάξει και πάλι το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν σε ποιο τμήμα έχουν εισαχθεί, αφού από φέτος έχει καταργηθεί το καθεστώς των μετεγγραφών. Αντί για τις μετεγγραφές το υπουργείο Παιδείας έχει καθορίσει ξεχωριστό αριθμό θέσεων για κάθε κατηγορία (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.α.).
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πέφτουν οι βάσεις στις σχολές που «χτυπά» η κρίση"