Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας
Ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα, πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις, πανικός στους δρόμους και αδυναμία του Δημοσίου να καλύψει ακόμα και τις πλέον ανελαστικές δαπάνες, αυτές των μισθών και των συντάξεων. Δεν πρόκειται για ένα σκηνικό στην Τρίπολη της Λιβύης αλλά για το απόλυτο σενάριο τρόμου που πλανάται πάνω από την Ελλάδα στον βαθμό που υλοποιηθεί η ακραία απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


«Δεν είναι σενάριο τρόμου, είναι το απόλυτο σενάριο φρίκης και απόγνωσης» λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης που εκτιμά όμως ότι οι πιθανότητες επιβεβαίωσης ενός τέτοιου σεναρίου είναι σχεδόν μηδενικές «όχι επειδή θα μας λυπηθούν οι εταίροι μας, αλλά επειδή ύστερα από εμάς θα απειληθεί να πέσουν και ορισμένοι από αυτούς»...

Αντίθετα, τραπεζίτες και αναλυτές δίνουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα δεν θα ανοίξει το πουγκί της χρηματοδότησης ώσπου η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι ακριβώς της έχει ζητηθεί: νέες δραματικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο, διαρθρωτικές αλλαγές που... πονάνε και πρόσθετα μέτρα. Σε αυτό το σενάριο, το Δημόσιο και πάλι θα «ματώσει» και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν η δόση καθυστερήσει πέραν της 18ης Οκτωβρίου οπότε τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου μηδενίζονται, δεν αποκλείεται να πληρωθούν έναντι - όπως και οι συνταξιούχοι - και με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπάρχει και το αισιόδοξο σενάριο. Κάνουμε ό,τι μας λένε ή με πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση καταφέρνει να στρογγυλέψει τις επώδυνες απαιτήσεις, η δόση έρχεται εγκαίρως και η ζωή... συνεχίζεται.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αυτά τα εφιαλτικά θα συμβούν αν πτωχεύσουμε..!"