Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Κι όμως, κάτι κινείται! Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, νέα παιδιά, αντιδρούν στον διάχυτο παραλογισμό που έχει φωλιάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Είναι γνωστό ότι μια χούφτα φοιτητοπατέρων μπορεί να κινητοποιεί ελάχιστους –ως προς τον όγκο του συνόλου των σπουδαστών– στρατευμένους κομματικά νεολαίους, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την μελλοντική τους πολιτική καριέρα.


Παίρνουν πλειοψηφίες σε γενικές συνελεύσεις, που η συμμετοχή των φοιτητών ουδόλως τις νομιμοποιεί πολιτικά. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκουν και κάνουν. Ποντάρουν στην αδιαφορία των υπολοίπων και διαφεντεύουν διά των καταλήψεων ή και άλλων τραμπουκισμών τα πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις, κατά κανόνα, συναλλάσσονται μαζί τους, είτε για καλό σκοπό (π.χ. για να μη διευρυνθεί το μπάχαλο) είτε για να επανεκλεγούν.

Δι’ αυτού του τρόπου, οι φοιτητοπατέρες της ΠΑΣΠ διαφεντεύουν –κάποιες φορές και με το αζημίωτο– το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Διοργανώνουν μαζώξεις μεταξύ τους, που τις ονομάζουν Γενικές Συνελεύσεις, φτιάχνουν πλαστές πολιτικά πλειοψηφίες και καταρρακώνουν για ίδιον όφελος την εκπαιδευτική διαδικασία. Χρησιμοποιούμε τον όρο «μαζώξεις» διότι σε σύνολο 9.500 ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών –14.000 με τους αιωνίους– συμμετέχουν στις κατ’ ευφημισμό Γενικές Συνελεύσεις 500 - 1.000 άτομα.

Η μεταρρύθμιση ήταν βουβό και καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη μεριά και μέσα στα πανεπιστήμια, υπήρξαν δάσκαλοι οι οποίοι –παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις που είχαν– στήριξαν με παρρησία τον νόμο της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Υπήρξαν περισσότεροι, που σχεδόν ενοχικά τους ενεθάρρυναν να «τα πουν»· βλέπετε, η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για μερικές μόνο ιδέες και σίγουρα όχι γι’ αυτές που αναταράσσουν το τέλμα. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπήρξαν παλιότερα καταστροφές γραφείων καθηγητών και απειλές του τύπου «θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».

Το πιο ελπιδοφόρο σημάδι όμως είναι η κινητοποίηση των ίδιων των φοιτητών από τη βάση. Μια σελίδα του facebook με την επωνυμία «Ψηφίζω Ανοιχτή Σχολή (ΑΣΟΕΕ)» έγινε κίνημα που απέφερε καρπούς. Η γενική συνέλευση των φοιτητών έγινε λίγο πιο μαζική και η έκπληξη είναι πως αυτή η κίνηση, που μετονομάστηκε σε «Πλαίσιο Ανεξάρτητων Φοιτητών για Ανοιχτή Σχολή», ήρθε δεύτερη στην ψηφοφορία μετά την κραταιά, σ’ αυτού του τύπου τις μαζώξεις ΠΑΣΠ. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Αγωνιστικό Πλαίσιο ΠΑΣΠ, 431 ψήφους. Πλαίσιο Ανεξάρτητων Φοιτητών για Ανοιχτή Σχολή, 347. Πλαίσιο Συντονιστικού Κατάληψης Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ, 296. Πλαίσιο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, 128. Πλαίσιο Αγωνιστικές Κινήσεις, 4. Λευκά, 5.

Λίγα πράγματα μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Οχι αν σκεφθεί κανείς ότι η ΠΑΣΠ διαφεντεύει το πανεπιστήμιο με 431 ψήφους σε σύνολο 14.000 φοιτητών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μια ομάδα ανένταχτων και οργανωμένων μόνο μέσω Διαδικτύου φοιτητών, βγάζει γλώσσα στους φοιτητοπατέρες και στις παρέες τους, που ονομάζονται «παρατάξεις». Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη μάζωξη θα είναι πραγματική Γενική Συνέλευση, και να δώσουν το «παρών» χιλιάδες ανεξάρτητοι φοιτητές. Η μαγιά υπάρχει στη σελίδα του facebook «Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μια έκπληξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο"