Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Οπου γάμος και χαρά η Βασίλω είναι πρώτη. Ετσι στο τεράστιο αλαλούμ με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, ξεπετάχτηκε πρωί πρωί της Δευτέρας ο κ. Νίκος Φωτόπουλος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεμήνυσε με SMS στους δημοσιογράφους ότι «σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει». Λογική αντίδραση. Αφεντικό της ΔΕΗ είναι, όπως θέλει τη χρησιμοποιεί και μπορεί να δίνει εντολές και για την έκδοση λογαριασμών.


Η ιστορία του ειδικού φόρου ακινήτων έχει όλα τα χαρακτηριστικά του τυπικού νεοελληνικού παραλογισμού. Μόνο που τώρα είναι ανάγλυφος, επειδή βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία εξαντλεί όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, πριν πράξει το σωστό, δηλαδή τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα με παράλληλη μείωση (έστω διά της εφεδρείας) των θέσεων εργασίας. Εξαγγέλλει νέους φόρους στη διάρκεια ενός ακριβού πανηγυριού που συντηρείται κατ’ έθιμο. Οι φόροι αυτοί, βεβαίως, μπαίνουν και επειδή ο δαπανηρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός κάνει λευκή απεργία, ενώ τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών αγκομαχούν, διότι δεν αντικαταστάθηκαν το 2006 όταν έγιναν περίεργα πράγματα στους μειοδοτικούς μηχανισμούς.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι παραλογισμοί όλων των συστημάτων πέριξ της εκτελεστικής εξουσίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ότι δεν αντέχουν νέους φόρους, ενώ (χωρίς δική τους ευθύνη, έστω) δεν έχουν πληρώσει τους φόρους του 2009 και του 2010. Νταβαντούρι να γίνεται. Δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης, που χύνουν μαύρο δάκρυ σε κάθε μείωση των δαπανών, αρχίζουν και μοιρολογούν για τους φόρους. Στην Ελλάδα, εκτός από τους κλασικούς νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι είναι κατά των φόρων και κατά των δημοσίων δαπανών, υπάρχουν και οι ντεμί νεοφιλελεύθεροι. Αυτοί είναι μεν κατά των φόρων, αλλά τάσσονται υπέρ της αύξησης των δαπανών. Νεοελληνικά πράγματα...

Και μέσα σ’ όλο αυτό τον χαμό πετάγεται και ο «φίλος του λαού» κ. Φωτόπουλος για να δηλώσει αντιστασιακός στους νέους φόρους. Μόνο που εδώ υπάρχει μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Οι υπερβάσεις του φετινού προϋπολογισμού στις δαπάνες οφείλονται αποκλειστικά στην κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Ενα μεγάλο μέρος αυτής της υπέρβασης την καρπώνεται ο κ. Φωτόπουλος με τους συναδέλφους του στην επιχείρηση. Η επιδότηση του ασφαλιστικού Ταμείου της ΔΕΗ φτάνει 700-800 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Είναι, δηλαδή, το ένα τρίτο της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα, αυτής που -ως αφεντικό της ΔΕΗ- αρνείται να εισπράξει ο κ. Φωτόπουλος.

Οπότε για την κυβέρνηση απομένει μία λύση. Αντί να μπαίνει στη φασαρία της είσπραξης του έκτακτου τέλους, να ξεκινήσει περικόπτοντας φέτος και του χρόνου την επιχορήγηση στο ασφαλιστικό Ταμείο της ΔΕΗ. Κι αν από το 2013 υπάρχουν πλεονάσματα και λεφτά, το ξανασυζητάμε. Αποτιμάμε την επιχείρηση, τα λεφτά που έχει πάρει μέχρι σήμερα το ασφαλιστικό της ΔΕΗ (υπολογίζεται σε 5,5 δισ., δηλαδή τριπλάσια της έκτακτης εισφοράς) και θα δούμε ποιος χρωστάει σε ποιον.
Οι λεονταρισμοί της ΓΕΝΟΠ με τα λεφτά των άλλων ήταν ανεκτοί, όσο νομίζαμε ότι λεφτά υπάρχουν.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι καλοί λογαριασμοί με το ασφαλιστικό της ΔΕΗ"