Και εκεί που το κλίμα είχε βαρύνει απελπιστικά για την τύχη της Ελλάδας, και διαφαινόταν σίγουρη η αναδιάρθρωση-κούρεμα του χρέους με αναθεώρηση του πακέτου βοήθειας και σενάρια για σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, όλα δείχνουν να αλλάζουν.
Γιατί η Αμερική δείχνει αποφασισμένη να μας στηρίξει γιατί θεωρούν πως διαφορετικά θα αποτελέσουμε την ταφόπλακα της δικής τους προσπάθειας για ανάκαμψη.


Για άλλη μία φορά, όμως τώρα πιο εμφατικά, παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κάνει επείγουσα έκκληση, που στη διπλωματική γλώσσα μεταφράζεται ως απαίτηση, προς τις ευρωπαικές κυβερνήσεις, βλέπε Γερμανία, να συνεργαστούν ώστε να εξαλείψουν την απειλή μια καταστροφικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έγινε μάλιστα όσο χρειαζόταν συγκεκριμένος.Ζήτησε δηλαδή από τις αρχές της ΕΕ να συνεργαστούν ΑΜΕΣΑ με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσουν τόσο ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ομαλά όσο και πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να έχουν αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα.

Μόνο που δεν φωτογράφισε την Ελλάδα ο Γκάιτνερ που συνέχισε προειδοποιώντας αυστηρά ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι απειλές που προκαλεί η κρίση χρέους θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις άλλες προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωζώνη αλλά και παγκοσμίως.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξηγηθεί και η αιφνίδια αλλαγή στάσης της Γερμανίας

Γιατί είναι πολύ νωπές, οι βραδυνές απόψεις Σόιμπλε για αλλάγή των όρων στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, που πυροδότησαν σενάρια για άγριο κούρεμα του χρέους νέα ανταλλαγή ομολόγων.
Σαν να μην έγιναν ποτέ αυτές οι δηλώσεις ο Σόιμπλε γίνεται πια υπέρμαχος με κάθε κόστος της παραμονής μας στην Ευρωζώνη.
Δεν πρόλαβαν να κάνουν το γύρο του κόσμου όσα ξανά-είπε ο Σόιμπλε και εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος να μας υποστηρίζει.
''Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε στο φαινόμενο ντόμινο'', δήλωσε η Μέρκελ που σπεύδει να σβήσει τη φωτιά επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας ''Μια αναδιάρθρωση θα αύξανε υπερβολικά την πίεση στις άλλες χώρες".

Ιταλός υπουργός Οικονομικών: ''Φταίει η Γερμανία''

Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι "η λύση της οικονομικής κρίσης εξαρτάται μόνο από μια λιγότερο αβέβαιη στάση της Γερμανίας".
Ο Τρεμόντι είπε στην δημόσια τηλεόραση RAI ότι "η κατάσταση είναι πολύπλοκη σε όλο τον κόσμο, είναι πολύπλοκη στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η αιτία των ανησυχιών διεθνώς".
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Νέα αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και οι Γερμανοί αλλάζουν στάση"