Επιχειρώντας μία αναδρομή στο παρελθόν, το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg παρουσιάζει την κοινή πορεία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

Γυρνάμε στη δεκαετία του '70, όταν και μία ομάδα Ελλήνων φοιτητών περνούσε ατελείωτες ώρες στην εστία Πρατ του κολεγίου του Άμχερστ, συζητώντας τα τεκταινόμενα στην πατρίδα που βρισκόταν υπό στρατιωτική χούντα.

Ο πρωτοετής Γιώργος Παπανδρέου, γιος του πρώην υπουργού και μετέπειτα ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, πιθανώς συμφωνούσε τακτικά με τον δευτεροετή Αντώνη Σαμαρά, ότι η χούντα έπρεπε να πέσει.

Φίλοι ήδη από το Λύκειο στην Αθήνα, φαίνονταν να μοιράζονται κοινές απόψεις στις συζητήσεις, είτε στην εστία είτε σε κάποια πιτσαρία στο γειτονικό Νότιο Χάντλεϊ.

"Εάν δεν ήταν η Χούντα, πιθανώς οι δυο τους δεν θα δένονταν με αυτή τη φιλία. Οι πολιτικές σταδιοδρομίες τους θα καθορίζονταν από το ποιος θα ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα", σχολιάζει ο Φίλιππος Τσιάρας, διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και ένας από την παρέα.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός, κυβερνώντας την Ελλάδα μέσα από μια αναταραχή χρέους, του οποίου οι “δονήσεις” έχουν εξαπλωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να μπλοκάρει την ατζέντα του πρωθυπουργού με κάθε τρόπο.

"Είναι αποφασισμένος και πεισματάρης. Όταν πιστεύει κάτι, δεν αλλάζει. Δεν συμβιβάζεται", σχολιάζει ο Θοδωρής Βάρδας του ΣΕΛΠΕ που γνωρίζει τον Αντώνη Σαμαρά τέσσερις δεκαετίες.

Όπως εκτιμά ο Γιώργος Καρβούνης, διαχειριστής κινδύνου στην Κύπρο και την Federal Bank of the Middle East, "εάν πάρει την εξουσία και οι αρχές του είναι λάθος, η σφοδρότητα με την οποία υποστηρίζει τα πιστεύω του μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος δρόμο τη χώρα".

Ο συμφοιτητής αργότερα του Σαμαρά στο Χάρβαντ Marshall Toplansky θυμάται ότι φορούσε πολύ συχνά μπλε σακάκι στις εξόδους του τη δεκαετία του '70, ενώ ο Τσιάρας αναφέρει για τον Παπανδρέου ότι προτιμούσε τα τζιν και τα μπλουζάκια, αλλά και μία… κιθάρα.

"Ήταν ιδιαίτερα παθιασμένος με ότι καταπιανόταν. Τον απασχολούσε η Ελλάδα και το μέλλον της, αλλά και η επιστροφή του για να ξεχωρίσει εκεί", σημειώνει ο Marshall Toplansky, σήμερα επικεφαλής της τεχνολογικής Wise Window στην Καλιφόρνια, για τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι δύο άνδρες είχαν κοινή πορεία από τα νεανικά τους χρόνια, καθώς φοίτησαν στο Κολέγιο Αθηνών, που ιδρύθηκε μεταξύ άλλων και από έναν προπάππου του Αντώνη Σαμαρά και στο οποίο είχε φοιτήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
http://news247.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι συμφοιτητές που κρίνουν την τύχη της Ελλάδας"